Companii

Klaas Postema intentioneaza sa renunte la functia de director general al Zentiva

16.06.2006, 00:00 29

Directorul general al producatorului de medicamente Zentiva SA (fostul Sicomed), Klaas Postema, intentioneaza sa renunte la functia pe care o detine in cadrul companiei, au declarat pentru Ziarul Financiar surse din piata.

"Klaas Postema are semnat un contract cu Zentiva pana la sfarsitul lunii iulie, pri ncipala sa indatorire fiind definitivarea procesului de integrare. Posibilitatea unei colaborari viitoare va fi subiectul unor discutii ulterioare", au spus reprezentantii Zentiva. Postema nu a putut fi contactat pentru declaratii.

Klaas Postema a fost numit in functia de director executiv al fabricii din Bucuresti in septembrie 2002, inainte de acest moment ocupand functia de regional manager pentru Australia, Asia si Africa al companiei farmaceutice japoneze Yamanouchi Europe BV.

In perioada 1996-1997 acesta a activat insa ca director regional pentru Romania, Bulgaria, Ungaria si statele fostei Iugoslavii ale aceleiasi companii. Postema a ocupat postul lasat liber de grecul Vassilis Alexakos.

La momentul la care a preluat conducerea producatorului roman, managerul avea ca obiective restructurarea portofoliului de produse in favoarea celor cu valoare si rentabilitate mai mari si finalizarea procesului de reorganizare al Sicomed.

La acea data compania Sicomed era controlata de Venoma Holdings, un vehicul de investitii care in septembrie anul trecut a fost achizitionat de de cehii de la Zentiva, in urma unei tranzactii de aproximativ 102 milioane de dolari (aproximativ 85 de milioane de euro). Dupa preluarea companiei de catre Zentiva, Postema detine functiile de Chief Integration Officer, Chief Executive Director si Presedinte al Consiliului de Administratie.

Klaas Postema a absolvit Universitatea de Farmacie din Gr?ningen.

Pe primul trimestru al acestui an, profitul net inregistrat de Zentiva SA a fost 0,82 de milioane de euro, adica de 3,2 ori mai mic comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In aceste conditii, profitul net s-a situat sub nivelul bugetat de companie, de circa 1,3 milioane de euro. Conform datelor furnizate de Cegedim, in primul trimestru al acestui an Zentiva detinea o cota de 5,4% din piata farmaceutica romaneasca.

Informatiile cu privire la plecarea lui Klaas Postema de la Zentiva vin la putin timp dupa ce mai multe schimbari s-au produs in managementul unor companii de top din Romania. Stephen Stead, care pana de curand conducea operatiunile producatorului Terapia, a anuntat ca a ajuns la un acord cu actionarul majoritar Ranbaxy. Indienii l-au numit la conducerea Terapia pe Peter Burema. Si Regis Lhomme va pleca de la conducerea Pfizer din Romania, dupa ce a fost numit la conducerea diviziei din Rusia, conform Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO