Companii

Kazahii nu pot delista Petromidia până nu răscumpără obligaţiunile

28.07.2010, 23:56 28

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a blocatdelistarea Rompetrol Rafinare (RRC), compania care deţinerafi­năria Petromidia, până când va fi clarificată situaţiajuridică a obligaţiunilor deţinute de Ministerul Finanţelor încadrul companiei.

Solicitarea a venit din partea statului, care are de recuperatîn acest an 571 mil. euro, reprezentând valoarea obligaţiuniloremise în contul datoriilor istorice pe care rafinăria Petromidia leavea în 2003, când compania era controlată de omul de afaceri DinuPatriciu. În 2007, Petromidia a fost preluată cu tot cu datorii decătre compania de stat kazahă KazMunaiGaz, iar la începutul anuluikazahii au derulat o ofertă publică de preluare, în valoare de 90mil. euro, prin care au ajuns să controleze peste 98% din acţiunilecompaniei, ceea ce teoretic le-ar fi dat dreptul să o delisteze depe Bursă.

Kazahii au anunţat însă că nu au bani pentru a plăti întreagasumă de 571 mil. euro datorată statului român şi că vor rambursacel mai probabil circa 100 mil. euro, restul obligaţiunilor urmândsă fie convertite în acţiuni. Prin această mişcare, kazahii arpăstra controlul pachetului majoritar de acţiuni, în timp ce statular deveni acţionar minoritar al rafinăriei, cu circa 48%. Aceastaeste prima mişcare prin care Ministerul Finanţelor încearcă să-şiapere interesele.

"Retragerea acţiunilor de la tranzacţionare pe piaţareglementată ar conduce la prejudicierea interesului statului românîn sensul că, în lipsa unei cotaţii a acţiunilor pe o piaţăreglementată, evaluarea acţiunilor va fi dificil de realizat", searată în solicitarea transmisă de Ministerul Finanţelor către CNVM.Ministerul Finanţelor a mai precizat că delistarea RompetrolRafinare ar leza drepturile statului român în calitate de creditorobligatar şi viitor acţionar al companiei.

Conform Ordonanţei de Guvern din se­p­tembrie 2003, prin cares-a aprobat conversia datoriilor Petromidia în obligaţiuni,compania este cea care poate decide dacă plăteş­te întreaga datoriesau converteşte obligaţiunile în acţiuni, statul având puţinepârghii de a forţa compania să-i plătească întreaga datorie. Maimult, obligaţiunile sunt convertibile în acţiuni la un preţ fix, decirca 0,1 lei/acţiune, în timp ce preţul acţiunilor RRC a oscilatîn ultimul an între 0,06 şi 0,08 lei/acţiune. Asta înseamnă căstatul ar pierde între 20% şi 40% dacă şi-ar vinde acţiunile pecare le va primi la Petromidia la preţurile actuale.

Dinu Patriciu, cel care a obţinut conversia datoriilorPetromidia în obligaţiuni de la Guvernul condus de Adrian Năstase,a devenit miliardar în urma vânzării companiei către kazahi, în2007, iar acum susţine că nu mai are nicio obligaţie şi că platadatoriei le revine kazahilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO