Companii

Kazahii au băgat statul în acţionariatul Petromidia

Autor: Andrei Chirileasa

30.09.2010, 23:58 21

Acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare (RRC), grupul kazahKazMunaiGaz, a aprobat conversia în acţiuni a unui număr de20.652.098 de obligaţiuni deţinute de statul român care nu au fostrăscumpărate de societate până la data de 30 septembrie.

Statul ar urma să deţină circa 44,7% din acţiunile companieicare operează rafinăria Petromidia, afirmă kazahii, dar MinisterulFinanţelor spune că odată ce a fost făcută o primă plată înseamnăcă KazMunaiGaz a optat pentru plata cash integrală şi nutransformarea obligaţiunilor în acţiuni. O poziţie minoritară astatului devine fără valoare în ipoteza unor majorări de capital,de aceea decizia privind conversia sau plata integrală estecrucială.

Compania ar fi trebuit să ramburseze până ieri o datorie de 571mil. euro către Ministerul de Finanţe, însă a plătit doar 54 mil.euro şi a decis unilateral să convertească restul datoriei înacţiuni.

Ministerul Finanţelor s-a opus acestei conversii, cerând plataintegrală a datoriei, dialogul dintre cele două părţi fiind tot maiaprins în ultimele luni. ANAF a pus la începutul lunii septembriesechestru pe activele Petromidia.

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe s-au declarat surprinşide decizia de ieri a Rompetrol. Statul ar putea da în judecatăcompania, iar reprezentanţii ANAF au spus recent că ar putea începeexecutarea silită a activelor Rompetrol Rafinare.

Semnatarii ordonanţei prin care s-au emis obligaţiunile suntMihai Tănăsescu, Adrian Năstase şi Dan Ioan Popescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO