Caută doar în titlu
LIVE: Videoconferinta ZF Mobilio 2021. Explozia businessului de pe smartphone şi tabletă
Companii

Kazahii au băgat statul în acţionariatul Petromidia

Acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare (RRC), grupul kazahKazMunaiGaz, a aprobat conversia în acţiuni a unui număr de20.652.098 de obligaţiuni deţinute de statul român care nu au fostrăscumpărate de societate până la data de 30 septembrie.

Statul ar urma să deţină circa 44,7% din acţiunile companieicare operează rafinăria Petromidia, afirmă kazahii, dar MinisterulFinanţelor spune că odată ce a fost făcută o primă plată înseamnăcă KazMunaiGaz a optat pentru plata cash integrală şi nutransformarea obligaţiunilor în acţiuni. O poziţie minoritară astatului devine fără valoare în ipoteza unor majorări de capital,de aceea decizia privind conversia sau plata integrală estecrucială.

Compania ar fi trebuit să ramburseze până ieri o datorie de 571mil. euro către Ministerul de Finanţe, însă a plătit doar 54 mil.euro şi a decis unilateral să convertească restul datoriei înacţiuni.

Ministerul Finanţelor s-a opus acestei conversii, cerând plataintegrală a datoriei, dialogul dintre cele două părţi fiind tot maiaprins în ultimele luni. ANAF a pus la începutul lunii septembriesechestru pe activele Petromidia.

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe s-au declarat surprinşide decizia de ieri a Rompetrol. Statul ar putea da în judecatăcompania, iar reprezentanţii ANAF au spus recent că ar putea începeexecutarea silită a activelor Rompetrol Rafinare.

Semnatarii ordonanţei prin care s-au emis obligaţiunile suntMihai Tănăsescu, Adrian Năstase şi Dan Ioan Popescu.

Companii - care are si subcategorii
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.