Companii

Jumatate din "hapurile" prescrise francezilor ajung la cos

18.08.2003, 00:00 21



Un raport recent elaborat de Curtea de Conturi din Franta, citat de Le Parisien, atrage atentia asupra problemelor asistentei medicale pentru persoanele in varsta, mai ales in ceea ce priveste tratamentele medicamentoase urmate de cei care au peste 65 de ani.



Consumul excesiv de medicamente, unele cu efecte indoielnice reprezinta o mare problema pentru bugetul slabit al asistentei medicale din Franta.



Astfel, conform documentului citat, “intre 40 si 50% dintre medicamentele prescrise persoanelor in varsta raman in dulapioarele de medicamente sau ajung la gunoi".



Cheltuielile farmaceutice ale reprezentantilor varstei a treia este un subiect tabu in Franta. "Toate Guvernele care s-au aplecat asupra acestui dosar s-au grabit sa-l inchida", apreciaza un expert citat de Le Parisien.



De altfel, nu se poate comenta in legatura cu progresele medicinei care au permis prelungirea sperantei de viata, insa aspectul unor cheltuieli excesive, care tin mai mult de risipa decat de ingrijire medicala este urgent.



"In 2001, persoanele de peste 65 de ani, adica 16% din totalul populatiei franceze, consumau 39% dintre medicamentele comercializate in mediul urban", subliniaza raportul Curtii de Conturi.



Varsta a treia cheltuieste anual in farmacii 850 de euro, de trei-patru ori mai mult decat celelalte categorii ale populatiei (230 de euro).



"In plus, tratamentul bolii Alzheimer constituie o greutate financiara exploziva. Potrivit unei anchete recente, boala afecteaza aproape unul dintre cinci francezi de peste 75 de ani. Ori, tinand cont de pretul tratamentului, dar si de probabila dezvoltare a bioterapiei, cheltuielile pentru medicamente, doar in cazul bolnavilor actuali, ar putea trece in mod progresiv de la 110 milioane de euro in 2002, la peste un miliard", avertizeaza magistratii Curtii de Conturi, fara sa precizeze in ce perioada de timp.



Pe de alta parte, un capitol aparte din raport este consacrat medicamentelor consumate in exces sau inutil de catre batrani.



Astfel, pe prima pozitie se situeaza substantele psihotrope, medicamentele anticolesterol, ale caror efecte sunt indoielnice dincolo de 70 de ani, dar si produsele impotriva anginei pectorale si a vasodilatatoarelor, ambele fiind destul de ineficiente.



In medie, cei peste 65 de ani iau 3,6 medicamente pe zi, dar se intampla destul de frecvent ca birourile de asigurari medicale sa intalneasca retete cu cate sapte medicamente sau mai mult. Si acest lucru este o problema, atat pentru bolnavi, cat si pentru bugetul de stat, intrucat combinarea mai multor medicamente risca sa produca la efecte negative si, potrivit unei estimari a Directiei generale a sanatatii, 335 de milioane de euro sunt necesari anual pentru 128.000 de spitalizari datorate acestor consecinte.



Mai rau chiar, bolnavii nu sunt informati de medici despre scopurile precise ale medicatiei si uita sa ia pastilele prescrise.



Conform statisticilor din domeniul sanatatii, 40-50% dintre medicamentele prescrise nu sunt folosite, ceea ce reprezinta una dintre principalele surse de risipa a fondurilor alocate asistentei medicale.



In legatura cu problema medicatiei persoanelor in varsta, putem aminti aici un raport elaborat de Agentia americana pentru asistenta medicala si cercetare, care atrage atentia asupra numarului semnificativ de incidente datorate efectelor negative ale medicamentelor asupra batranilor.



Astfel, in martie, in Statele Unite expertii au identificat circa 1.523 de imbolnaviri, dintre care 38% grave sau chiar fatale, mare parte dupa administrarea de diuretice, analgezice, agenti de reducere a glicemiei sau anticoagulante.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO