Companii

JTI in 2003: rezultate incurajatoare, sperante de profit

12.02.2004, 00:00 30



Producatorul de tigarete JTI Romania a inregitrat anul trecut o crestere a cifrei de afaceri cu 57 de procente fata de anul precedent, ajungand la 154,4 milioane de euro. "Am incheiat 2003 cu rezultate incurajatoare, care ne indreptatesc sa speram ca, dupa pierderile inregistrate in ultimii ani, vom redeveni o companie profitabila", a declarat pentru Ziarul Financiar, Gilda Lazar, Director Corporate Affairs JTI Romania. In 2002, cifra de afaceri a JTI Romania a fost de 98,6 milioane de euro, iar investitiile s-au cifrat la circa 20 milioane euro



Anul trecut producatorul s-a situat pe locul trei in topul companiilor producatoare de tigarete din Romania. "Din punct de vedere al cotei de piata am castigat fata de 2002, 4 puncte procentuale, avand o evolutie foarte buna. Pentru acest an ne-am propus sa accentuam cresterea", spune Gilda.



Ea a mentionat printre factorii care au influentat negativ anul trecut piata tigaretelor volatilitatea legislativa si cresterea accizei la tigarete cu 3 euro. "In 2003, industria tutunului a fost afectata si de cresterea euro, dat fiind ca accizele sunt exprimate in aceasta moneda", sustine Gilda.



Directorul JTI spune ca instabilitatea din jurul Societatii Nationale "Tutunul Romanesc" SA, nu a adus castiguri companiilor multinationale de tigarete ci micilor companii locale.



Industria tutunului ramane un domeniu cu retrictionari in crestere, tendinta inregistrata deja si in Romania. Pentru aderarea la UE, autoritatile romane au demarat armonizarea legislatiei interne cu cea europeana. "Un aspect pozitiv al acestui proces este cresterea predictabilitatii, un factor important pentru elaborarea unor planuri de business pe termen mediu si lung. De anul trecut a fost convenit un calendar de crestere progresiva a accizelor la tigarete, astfel incat acciza pentru 1000 de tigarete din categoria de pret cea mai populara trebuie sa ajunga la 64 Euro, fata de 14,87 Euro in prezent, ceea ce va determina cresteri de preturi de peste 200%. Un alt aspect pozitiv a fost consolidarea partiala a contributiilor la fondurile speciale si a costului timbrelor in accize", spune oficialul JTI.



Ea spune insa ca exista si o tendinta de legiferare excesiva din partea autoritatilor in privinta procesului de armonizare a legislatiei noastre cu cea europeana. "Cel mai bun exemplu in acest sens il constituie Directiva CEE 37/2001 (Tobacco Directive), care a fost transpusa in Romania prin nu mai putin de trei legi succesive, un al patrulea proiect de lege cu acelasi obiect fiind in curs de adoptare de catre Parlament. Pe langa prevederile Directivei legislatia romaneasca preia si elemente suplimentare in sensul ca interzice pachetele cu mai putin de 20 de bucati, incepand cu decembrie 2004, preluand astfel o recomandare a carei implementare nu este obligatorie, ci ramane la latitudinea statelor membre UE.", sustine directorul JTI.



JTI produce pe plan local marci ca Winston, Camel, Monte Carlo si Winchester. Principalii concurenti ai companiei sunt Philip Morris si British American Tobacco. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO