Companii

John Malone - miliardarul de la cablu

06.03.2001, 00:00 30



Unul din cei mai bogati oameni de afaceri din Statele Unite, John Malone, care a facut o serie de investitii proaste in ultimele 18 luni, vrea sa-si recupereze coroana de rege al telecomunicatiilor prin cablu. In acest sens, presedintele miliardar al Liberty Media incearca sa obtina o pondere cat mai mare pe pietele din Europa.

Compania Liberty, care se va desprinde in curand de AT&T, pare sa confirme certitudinile lui Malone ca industria telecomunicatiilor prin cablu de peste ocean aduce venituri serioase.

Pe 23 februarie, omul de afaceri american s-a invoit sa plateasca intre 2 si 4,6 miliarde pentru preluarea unui pachet de 55% intr-o retea germana de televiziuni prin cablu detinute de Deutsche Telekom.



Malone a mirosit banii din retelele de cablu

Prin aceasta tranzactie, Liberty isi dubleaza numarul de abonamente in Europa, pana la aproximativ 20 de milioane, ajungand la 42 de milioane de abonati in toata lumea, incluzand America de Sud si Japonia.

Insa Malone spera sa obtina cel putin tot atatia abonati la serviciile de transmisie rapida de date si telefonie, ceea ce i-ar aduce venituri uriase.

De curand, omul de afaceri in varsta de 60 de ani si-a marit investitia in cel mai mare operator de telecomunicatii prin cablu din Europa, United Pan-European Communications, printr-o tranzactie care a implicat compania mama din Denver, UnitedGlobalCom .

Toate aceste tranzactii par familiare mediilor de afaceri, intrucat Malone nu face altceva decat sa reia experienta pe care a avut-o in Statele Unite.

Afacerea consta in preluarea unei companii fragmentate de telecomunicatii prin cablu pentru a controla distributia pentru ca, ulterior, operatiunile sale sa intre efectiv in proprietatea sa.

Malone a facut bani buni in America atunci cand compania sa de telecomunicatii prin cablu, Tele-Communications (TCI) a difuzat programe ale rivalilor sai Turner Broadcasting, QVC si Discovery Channel in schimbul unor pachete de actiuni in aceste companii.

Ulterior, in 1999, Malone a vandut TCI, preluata de AT&T pentru 54 miliarde de dolari, dar si-a pastrat dreptul de a controla cele mai bune programe.

Magnatul american nu a pregetat sa-si intinda tentaculele in industria media, detinand actiuni la Time Warner, News Corp., Sprint PCS, si altele.



Va prinde reteta americana in Europa?

Nu este insa obligatoriu ca succesul pe care Malone l-a avut in Statele Unite sa se repete in Europa. E ste posibil ca afacerile sale de peste ocean sa aiba de infruntat obstacole legislative, diferente culturale si o slaba penetrare a televiziunii prin cablu.

Pe de alta parte, eforturile lui Malone de a-si recastiga pozitia nu ii prea impresioneaza pe investitori, care nu sunt dispusi sa-i ierte greselile din trecut.

Cotatiile la bursa ale companiei Liberty s-au prabusit pana la 14,75 de dolari pe actiune de la un nivel glorios de 30,72 de dolari pe actiune, santionand aspru o lunga serie de investitii neperformante.

Liberty a facut o greseala imensa atunci cand a preluat un pachet de actiuni la ICG Communications si a pompat 500 de milioane de dolari intr-o investitie fara folos.

Compania a sfarsit neputincioasa in noiembrie anul trecut, solicitand incheierea formalitatilor de faliment, conform legilor in vigoare din America.

Vara trecuta, Liberty i-a lasat fara glas pe multi investitori de pe Wall Street atunci cand a hotarat sa investeasca inca 85 de milioane de dolari in Priceline.com intr-un moment in care dot-com-urile se indreptau spre sud ca sa supravietuiasca.

Malone nu a fost imun nici la capriciile de care piata a dat dovada inca din aprilie, anul trecut, iar actiunile sale la UnitedGlobalCom, OnCommand si Cendant s-au depreciat dramatic.

Nici postul de radio Emmis Communications si furnizorul de servicii de telecomunicatii mobile Teligent nu au avut o soarta mai buna, ajungand sa fie cotate la un nivel mult inferior pretului de cumparare.

Teoretic, Malone, ca actionar majoritar la AT&T, a pierdut mai mult de un miliard de dolari prin deprecierea pachetului sau de actiuni.

Desi nu a reusit sa fuzioneze cu Bell Atlantic in 1993, tranzactia cu AT&T il pozitioneaza ca unul dintre cei mai mari actionari individuali din America.

In ciuda faptului ca valoarea portofoliului detinut la Liberty's a scazut foarte mult fata de acum 18 luni, multi il admira in continuare pe Malone pentru tenacitatea sa si pentru modul sau de a intelege si de a face afaceri, care urmaresc profituri pe termen lung, si nu succese peste noapte, asa cum multi investitori se asteapta.

In spatele magnatului media sta un om caruia ii place sa-si petreaca timpul liber pilotand yahtul sau, numit cum altfel decat Liberty.

Iar atunci cand innopteaza la moteluri pentru soferi le spune curiosilor ca masina de 750 de mii de dolari pe care o conduce este a altcuiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO