Companii

JLL: Pana la sfarsitul anului s-ar putea egala volumul tranzactiilor din 2007

22.08.2008, 20:22 13

"Anul acesta continua sa fie un an bun, raportat la ce se intampla in urma cu doi sau trei ani, iar pana la sfarsitul anului am putea asista la acelasi nivel al tranzactiilor cu cel din 2007", apreciaza Krick.
JLL a fost implicata anul trecut in doua dintre cele mai mari tranzactii cu cladiri de birouri din Capitala - vanzarea S-Park pentru 105 milioane de euro si a cladirii America House pentru 120 de milioane de euro, insa anul acesta compania nu a fost implicata in nicio tranzactie de mari dimensiuni, pe masura ce acestea s-au imputinat.
In primele sase luni ale anului au fost inregistrate tranzactii de circa 850 de milioane de euro, in usoara crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar termenii unor tranzactii erau stabiliti inca din 2007.
"Toata lumea se pacalea la sfarsitul anului trecut ca Europa de Est nu va fi afectata de credit crunch. Ulterior, s-a dovedit ca finantarile au devenit mult mai greu de obtinut, ceea ce prelungeste timpul de realizare a tranzactiilor in intreaga Europa", spune directorul JLL.
Implicarea in tranzactii de ordinul zecilor sau chiar sutelor de milioane de euro este una dintre cele mai profitabile activitati pentru consultantii imobiliari, in conditiile in care comisioanele pot ajunge la 3% din pretul de tranzactionare. Pe acest segment al pietei de con-sultanta JLL concureaza cu firme precum Colliers International, liderul pietei, CBRE Eurisko sau Cushman & Wakefield.
"Piata locala are nevoie de o transparenta mai mare pentru atragerea unor alti investitori. Aceasta se poate obtine prin forumuri de cercetare, in care consultantii sa vorbeasca mai mult despre chirii, cerere, oferta, evaluare, adoptarea unor coduri internationale de clasificare sau bune practici, precum si atragerea unui numar mai mare de firme listate, care trebuie sa raporteze pe bursa investitorilor", apreciaza Krick.
Jones Lang LaSalle si-a dezvoltat pe piata locala si departamentele de inchirieri de birouri si spatii comerciale, printre cele mai importante proiecte din portofoliu numarandu-se mallurile AFI Cotroceni Park si Fashion House Outlet Center.
"Am incercat de la inceputul anului sa ne concentram pe toate segmentele si ne-am crescut si echipa intre timp", spune Krick, care apreciaza ca intarzierea unor proiecte pe piata locala are si parti benefice, prin evitarea crearii unei supraoferte de birouri sau spatii comerciale in unele zone din tara.
Jones Lang LaSalle este unul dintre cei mai mari consultanti imobiliari la nivel mondial, cu venituri de 660 de milioane de dolari in primul semestru al acestui an si prezenta globala in 60 de tari si 700 de orase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO