Companii

Ivan Vrhel, CEO al Citibank: Băncile sunt într-o formă solidă. Suntem aici pentru a ajuta economia. Sprijinul financiar pentru relansarea economiei ar trebui să se acorde cu prioritate sectoarelor cu potenţialul de a se dezvolta local şi internaţional: producţie, auto, industria agroalimentară, economie digitală

Ivan Vrhel

Ivan Vrhel

Autor: Claudia Medrega

11.06.2020, 09:00 182

Sectorul bancar este unul ciclic, sen­sibil la dinamica creşterii econo­mi­ce, iar un mediu caracterizat prin rate scă­zute ale do­bân­zii şi un şoc al ce­rerii, care depinde foar­te mult de factori im­pre­vi­zi­bili, re­prezintă cu si­gu­ran­ţă un con­text di­ficil pentru bănci, a de­clarat Ivan Vrhel, CEO al Citibank România, pentru ZF.

„Cu diferite industrii afectate ine­gal şi, prin urmare, cu perioade de reve­nire anticipat inegale, este dificil să ne aşteptăm la o recuperare rapidă. To­tuşi, aceasta nu este o criză financiară - băn­cile şi sistemul financiar sunt într-o formă solidă şi suntem aici pentru a ajuta economia.“

În următoarea perioadă, cel mai im­portant este ca autorităţile să gestio­ne­ze această repornire a economiei într-un ritm şi în anumite condiţii care să asi­gure în primul rând sigu­ranţa cetăţenilor, în opinia lui Ivan Vrhel.

„Cred că sprijinul fi­nan­ciar pentru re­lansarea eco­nomiei ar trebui să se acor­de cu prioritate acelor sec­toare care au potenţialul de a se dezvolta la nivel local şi chiar inter­na­ţio­nal: pro­duc­ţie, auto, industria agro­ali­men­tară, eco­no­mie digitală - software, in­stru­men­te de productivitate, comerţ online“.

Cheia este ca orice ajutor de stat să fie oferit în timp util şi eficient şi să nu creeze provocări suplimentare şi lipsă de predictibilitate la nivelul unor companii deja vulnerabile, susţine  şeful Citibank România.

Citibank România, sucursala locală a puternicului grup bancar american cu acelaşi nume, este axată în principal pe creditarea companiilor multinaţionale şi locale mari, a sectorului public şi pe commercial bank. Banca, aflată în apropierea topului celor mai mari 10 bănci după active, a fost în ultimii ani printre cele mai profitabile bănci de pe piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO