Companii

Itochu-Hyundai, Metka şi Siemens, aleşi de Vimetco pentru o centrală de 276 mil. €

Itochu-Hyundai, Metka şi Siemens, aleşi de Vimetco pentru o centrală de 276 mil. €

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

19.04.2012, 00:04 1128

Ruşii de la Vimetco, proprietarii Alro Slatina, au selectat trei candidaţi pentru faza finală a negocierilor pentru con­struc­ţia termocentralei de la Tulcea, respectiv consorţiul Itochu - Hyundai, compania Metka şi grupul Siemens, iar de­cizia va fi anunţată până la finele lunii mai.

Grupul Vimetco, înregistrat în Olanda, vrea să constru­ias­că o centrală în cogenerare (produce energie electrică şi ter­mică - n. red.) cu o capacitate de 250 MW, care să deser­vească rafinăria de alumină Alum Tulcea. Proiectul de 276 mil­ioane euro ar putea fi cofinanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi mai multe bănci comerciale. BERD nu este la primul proiect de producere a energiei electrice pe care l-ar putea finanţa, şi proiectul Petrom - o centrală pe gaze de 860 MW la Brazi, fiind susţinut cu 200 de milioane de euro de instituţia financiară.

Contractorii selectaţi de Vimetco pentru negocieri sunt un consorţiu format din Itochu (Japonia) şi Hyundai (Coreea de Sud), compania elenă Metka şi grupul german Siemens, po­trivit informaţiilor trasmise de Vimetco. Negocierile ar tre­bui să fie finalizate până la sfârşitul lunii mai. În total pro­iec­tul a primit 7 oferte, res­pec­tiv China Huadian Engine­ering, China National Electric En­gine­ering, Itochu-Hyundai, Metka, Min­metals Engineering Co. Ltd. (China), Siemens şi Sino­hydro (China). Noua centrală de la Tulcea va furniza energia elec­trică şi ter­mică atât pentru opera­ţiu­nile Alum şi Alro Slatina, cât şi pen­tru oraşul Tulcea.

Centrala de la Tulcea, cu o capacitate de 250 MW, ar urma să fie construită şi dată în folosinţă în perioada 2012-2014. Aceasta este a doua tentativă a ruşilor de la Alro de a intra pe piaţa producerii de energie electrică. În 2008 alături de InterAgro, grup controlat de omul de afaceri Ioan Nicuale, Alro a format un joint-venture în vederea construirii unei ter­mo­centrale cu o capacitate de circa 1.000 MW, investiţie de peste un miliard de dolari. Proiectul trebuia finalizat anul acesta, dar criza i-a determinat pe cei doi investitori să re­nun­ţe la această unitate.

Grupul Vimetco, înregistrat în Olanda şi controlat de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki, deţine împreună cu o firmă grup, Conef, 87,96% din acţiunile Alro, iar 10,03% din acţiuni sunt în portofoliul Fondului Proprietatea. Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) a raportat pentru anul trecut un pro­fit net de 230 mil. lei (54,2 mil. euro), în creştere cu 44% faţă de anul precedent, în condiţiile în care cifra de afaceri a atins un nivel record de 2,24 mld. lei (528 mil. euro), fiind cu 24% mai mare decât în 2010, potrivit raportului preliminar al com­paniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO