Companii

Italienii si-au evaluat centrele comerciale Winmarkt la peste 200 de milioane de euro

29.08.2008, 19:59 19

Cele 15 centre comerciale Winmarkt, cumparate de catre compania italiana Immobiliare Grande Distribuzione in luna mai pentru 182,5 milioane de euro, au fost evaluate de catre noul proprietar la sfarsitul lunii iunie la 200,1 milioane de euro, in crestere cu circa 10% fata de valoarea de achizitie, se arata intr-un raport al companiei italiene.
Achizitiile de pe piata locala ale companiei italiene au contribuit la cresterea profitului net cu 42% in prima jumatate a anului, pana la 34,2 milioane de euro.
Veniturile obtinute din inchirierea spatiilor comerciale din centrele comerciale Winmarkt, care insu-meaza 147.000 de metri patrati, s-au ridicat la 3,46 milioane de euro, pentru intregul an fiind estimata depasirea pragului de venituri de 19,38 milioane de euro, stabilit initial.
In aceste conditii, randamentul anual al investitiei este estimat la 9,8% in euro pe an, o rata de recuperare a investitiei buna, tinand cont de valorile la care sunt incheiate tranzactiile imobiliare in momentul de fata.
Reteaua de centre comerciale Winmarkt a fost consolidata de catre fondul de investitii New Century Holdings (NCH), care a iesit anul acesta din afacere intr-una dintre cele mai importante tranzactii imobiliare consemnate in acest an. Centrele comerciale au in medie suprafete de 9.000 mp si se gasesc in orase precum Ploiesti, Cluj, Galati, Braila, Piatra-Neamt, Ramnicu-Valcea, Tulcea sau Vaslui.
Dupa achizitie, compania si-a propus sa investeasca intre 20 si 25 de milioane de euro in renovarea si promovarea acestor centre comerciale, al caror principal avantaj este pozitionarea in zonele centrale ale oraselor, proiectele fiind, in cea mai mare parte, fostele magazine universale construite in timpul comunismului.
IGD este unul dintre cei mai importanti jucatori italieni din segmentul de retail, valoarea de piata a portofoliului fiind estimata dupa primele sase luni ale anului la 1,25 miliarde de euro, care include proprietatile din Romania, precum si alte zece malluri, 14 hipermarketuri si trei proiecte aflate in dezvoltare in Italia.
Numarul tranzactiilor imobiliare a fost redus in acest an, pe langa preluarea Winmarkt, printre cele mai notabile tranzactii numarandu-se achizitia de catre o divizie a Deutsche Bank Asset Management a proiectului UpGround din nordul Bucurestiului pentru 340 mil. euro sau preluarea de catre DEGI a centrului comercial Iris din Titan, afacere de 147 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO