Companii

Italienii de la Enel au ajuns la venituri de 1,39 mld. euro anul trecut în România. O treime dintre clienţii din portofoliu sunt contorizaţi inteligent

Italienii de la Enel au ajuns la venituri de 1,39 mld....

Autor: Roxana Petrescu

19.03.2021, 11:11 215

Enel a avut anul trecut pe plan local un buget de investiţii de 200 de milioane de euro. Una dintre cele mai vizibile direcţii de investiţii a fost partea de contoare inteligente.

Italienii de la Enel, care controlează reţelele de distribuţie a energiei din Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud, inclusiv Bucureşti, au înregistrat anul trecut venituri de 1,39 miliarde de euro, în creştere faţă de nivelul de 1,37 de miliarde de euro din 2019.

Cel mai mare salt a fost făcut de EBITDA-ul grupului (profitul operaţional), activităţile locale generând 309 milioane de euro, cu 50% mai mult faţă de 2019. Cea mai importantă contribuţie a avut-o divizia de retail, un control mai bun al costurilor asociat cu evoluţia preţului la energie ducând la acest rezultat. Cifrele sunt incluse în raportul anual publicat de grupul Enel săptămâna trecută.

Unul din 3 cu smart meter

În România, Enel are 3 milioane de clienţi, faţă de 2,9 milioane în 2019. Tot datele din raportul global arată că în România italienii au deja 0,9 milioane de contoare inteligente, cu 50% mai multe faţă de 2019, echiparea consumatorilor din propria reţea cu smart meters fiind unul dintre cele mai importante obiective ale Enel pe plan local.

Mai departe, Enel este unul dintre cei mai puternici investitori în energia verde locală, cu un portofoliu de 534 MW, din care 498 MW sunt montaţi în proiecte eoliene. În România sunt circa 3.000 MW în proiecte eoliene, peste 16% din capacitate fiind contribuţia Enel. Cu această flotă de producţie, Enel a generat anul trecut circa 2,5% din toată energia produsă la nivel local.

De altfel, Enel a anunţat recent că intenţionează să-şi reia investiţiile în producţia de energie verde, dublându-le cu proiecte din domeniul soluţiilor energetice cum ar fi mobilitatea electrică sau eficienţa energetică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO