Companii

Ispat Sidex, vanzari de 1 mld. dolari anul trecut si profit in 2003

15.04.2003, 00:00 37

Combinatul siderurgic Ispat Sidex, aflat in proprietatea grupul LNM Holdings, a vandut anul trecut in valoare de 1 miliard de dolari, iar pentru 2003 estimeaza o cifra de afaceri in crestere cu 10% si trecerea pe profit, a declarat ieri pentru Ziarul Financiar Narenda Chaudhary, directorul general al Ispat Sidex.
In 2001, Sidex a avut o cifra de afaceri de 750 de milioane de dolari.
Combinatul galatean a fost privatizat la sfarsitul lui 2001, anul trecut fiind primul sub managementul integral al LNM Holdings.
Chaudhary afirma ca situatia financiara a combinatului s-a imbunatatit considerabil datorita cresterii considerabile a productiei (cu 25%), politicii comerciale si de aprovizionare mult mai stricte si reducerii anumitor costuri specifice, printre care si cel cu energia. Chaudhary a precizat ca, anul trecut, consumul specific de energie electrica in combinat a fost redus cu aproximativ 33%.
Astfel pierderile Sidex pe primul semestru al anului trecut scazusera de la 125 milioane de dolari, in 2001, la aproximativ 13 milioane de dolari. 
"Deja fluxul de numerar pe anul trecut a fost unul pozitiv, insa au existat pierderi contabile datorita valorii mari a amortizarii. Anul acesta, insa, vom obtine profit. Cred ca cea mai buna dovada a soliditatii financiare a combinatului este faptul ca am platit taxe si impozite de peste 43 de milioane de dolari anul trecut iar bancile sunt fericite sa ne crediteze", a spus Chaudhary.
Managerul de la Ispat a precizat ca societatea a reusit sa plateasca anul trecut datoriile de 155 de milioane de dolari catre clienti, preluate la momentul privatizarii, si a vandut majoritatea productiei prin reteaua proprie, nu prin case de comert.
Anul trecut, productia medie lunara a combinatului a crescut de la 260.000 de tone, in 2001, la 375.000 de tone.
De asemenea, vanzarile lunare medii pe piata interna au atins, anul trecut, o valoare de 72.000 tone, in timp ce in 2001 combinatul a comercializat 50.000 tone pe luna. Totodata, nivelul exporturilor lunare ale combinatului a crescut de la 174.000 tone, in 2001, la 250.000 tone, in 2002.
"Am inceput sa recucerim fostii clienti ai Sidex de pe piata interna, unde am ajuns sa detinem o cota de peste 90%. Anul acesta vrem sa crestem vanzarile la intern pana la 90.000 de tone" a precizat Chaudhary.
Obligat de contractul de privatizare sa nu disponibilizeze din salariatii Sidex, noul actionar majoritar a initiat anul trecut un program de recompensare a celor care doresc sa plece voluntar. Urmare a acestui program, numarul de salariati ai Sidex a scazut de la 27.000 la 19.000.
"Anul acesta nu vom mai avea un astfel de program, insa pe viitor va trebui sa mai reducem din personal pentru a creste productivitatea si a putea sa platim salarii mai mari celor ramasi", a precizat Chaudhary.oldings a initi
LNM Holdings, acum al doilea producator de otel din lume, a cumparat pachetul majoritar de actiuni al Sidex (91% in prezent) cu 70 de milioane de dolari, asumandu-si obligatii pentru investitii de 451 milioane de dolari.
Urmare a acestor obligatii, combinatul va investi anul acesta 90 de milioane de dolari pentru modernizarea echipamentelor tehnologice si 10,4 milioane de dolari pentru imbunatatirea protectiei  mediului. Programul investitional pentru urmatorii cinci ani are o valoare de 251 milioane de dolari, intre principalele proiecte figurand modernizarea sectiei de turnatorie, a cuptoarelor de reincalzire si aplicarea unui sistem de management informatic.
Odata cu privatizarea Sidex, grupul LNM, detinut de omul de afaceri indian Lakshmi Mittal, a anuntat ca este interesat si de alte oportunitati de achizitii pe piata romaneasca.
Astfel, LNM este in prezent singurul ofertant la privatizarea producatorului de tevi din otel Tepro Iasi, dupa ce a fost devansat in cursa pentru achizitia companiei Industria Sarmei Campia Turzii.
"Ispat Sidex este unicul furnizor de otel al Tepro, asa incat achizitia companiei este un pas logic pentru LNM. Vom continua, de asemenea, sa ne uitam dupa alte achizitii", a conchis Chaudhary.
Ispat Sidex este listata pe piata Rasdaq, dar anul acesta va fi declarata societate inchisa. Noua lege a valorilor mobiliare obliga actionarii care detin mai mult de 90% din actiunile unei companii sa lanseze o oferta publica de preluare pentru achizitia celorlalte titluri si delistarea companiei.
Oferat LNM pentru restul actiunilor Sidex va fi lansata in curand, actionarul majoritar fiind in prezent in negocieri cu cel mai mare actionar minoritar - SIF Moldova pentru stabilirea pretului ofertei, afirma surse din piata.  In prezent, pretul unei actiuni Sidex este de 7.500 de lei. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO