Companii

Ispat Sidex, sanctionat cu 14 mil. dolari de Vama Constanta

14.02.2003, 00:00 39

Combinatul siderurgic SC Ispat Sidex Galati are de platit aproximativ 14 milioane de dolari catre Directia Regionala a Vamilor (DRV) Constanta, suma reprezentand sanctiuni pentru sustragerea de la vamuirea unor marfuri introduse in tara anul trecut, conform unui comunicat DRV remis agentiei Mediafax. Directorul financiar al combinatului Hurek Banthia a declarat pentru Ziarul Financiar ca Sidex nu trebuie si nici nu are de gand sa plateasca amenda.
El a recunoscut insa ca Ispat Sidex a comis o eroare prin faptul ca a retras o parte din marfa fara a achita taxele vamale, dar in nici un caz acest lucru nu poate fi numit "frauda, asa cum DRV pretinde ca a fost."
"In mod normal, aceste formalitati vamale dureaza ceva timp, iar cand ne-am intors sa rezolvam situatia, nu ne-au mai permis sa o facem," a spus Bathia pentru Ziarul Financiar. "Este o greseala, dar ei o numesc frauda. Suntem de acord ca am facut o greseala, dar nu sa fim acuzati de frauda."
Banthia a mai spus ca Sidex nu este, prin urmare, de acord sa plateasca amenda ceruta de DRV.
"Suntem in permanenta legatura cu ei si nu stiu cum aceasta chestiune a ajuns in atentia opiniei publice. Daca este cazul, ne vom pleda cauza in Justitie," a adaugat Banthia.
In perioada august-octombrie 2002, SC Ispat Sidex a importat din Algeria, 55.254 de tone de sleburi din otel. Marfa a fost adusa in Portul Constanta de sase vapoare, fiind apoi transportata cu barje pe canalul Dunare - Marea Neagra, pana la Galati. Surse din cadrul DRV declarasera anterior pentru Mediafax ca valoarea marfii se ridica la aproximativ 10 milioane de dolari.
Coordonatorul Serviciului de Supraveghere Vamala Marius Fainarea a declarat ca angajatii vamii au constatat, in urma unor verificari, ca marfurile incarcate in 30 de barje au parasit zona de supraveghere vamala din portul Constanta, fara instiintarea biroului vamal si fara indeplinirea formalitatilor vamale. Fainarea a precizat ca, in acest mod, au fost incalcate prevederile Codului Vamal al Romaniei si Regulamentul de Aplicare a Codului Vamal. El a spus ca au fost intocmite noua procese verbale de contraventie care cuprind sanctiunea de sustragere de la vamuire si sanctiunile complementare reprezentand contravaloarea marfii, la care se adauga taxele vamale, comisionul si TVA.
Astfel, Sidex a fost amendat cu 675 de milioane de lei, la care se adauga sanctiuni complementare de peste 476 de miliarde, reprezentand contravaloarea marfii. In dolari, amenda se ridica la aproximativ 14 milioane de dolari.
Totodata, SC Minmetal SA Constanta, depozitarul marfii pe durata stationarii in Portul Constanta, a primit o amenda in valoare de 225 milioane de lei pentru ca a scos si a eliberat marfa din depozit fara a instiinta biroul vamal.
Conform surselor mentionate, conducerea Ispat Sidex Galati ar fi semnat deja procesul-verbal privind finalizarea controlului facut de catre reprezentanti ai DRV Constanta, care asteapta ca Sidex sa plateasca sanctiunile date de vamesii constanteni, cazul urmand sa fie astfel  preluat de organele de ancheta.
Seful DRV Constanta Alin Pilca a spus ca institutia se confrunta cu cel mai mare caz de sustragere de la vamuire din ultimii ani din partea unui singur agent economic care a adus un prejudiciu major.
Combinatul din Galati a inregistrat in 2001 pierderi in valoare de 279 milioane de dolari, raportate la o cifra de afaceri de 743 milioane de dolari.
Autoritatea pentru Privatizare a vandut companiei LNM Holdings BV combinatul Sidex Galati in cadrul unei tranzactii in valoare de peste 500 de milioane de dolari, statul roman incasand de pe urma actiunilor vandute o suma de 70,6 milioane dolari. Compania face parte din grupul LNM, detinut integral de Lakshmi Niwas Mittal, printre companiile membre numarandu-se, pe langa combinatele Ispat Karmet din Kazakhstan, Ispat Indo din Indonezia si Ispat Annaba din Algeria, si Ispat Sidex Galati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO