Companii

Ispat Sidex a preluat CET Galati pentru un an

18.09.2003, 00:00 46



Grupul indian LNM Holdings, proprietarul combinatului Sidex Galati, se apropie de achizitia CET Galati, decizie in urma caruia costurile cu energia ale combinatului ar putea scadea cu aproximativ 15-20%.



Primul pas este un protocol incheiat ieri cu primaria municipiului Galati pentru preluare a centralei termice locale pe o perioada de un an de zile. Dupa aceasta perioada, CET va trece, conform modalitatii propuse de Guvern, in concesionare sau va fi scoasa la privatizare.



Preluarea CET de catre Sidex a fost determinata de trendul ascendend al tarifelor la energia electrica si de faptul ca Ispat Sidex, desi consumator eligibil, a achizitionat de la societatea Electrica energia la o valoare medie de 50 de dolari MW, a afirmat ieri la Galati Narenda Chaudhary, director general al Ispat Sidex.



Pretul de productie a energiei termice se situeaza, in prezent, la o valoare de aproximativ 23 euro pe gigacalorie ( circa 960.000 de lei cu TVA inclus).



Ispat Sidex s-a obligat insa prin intermediul protocolului sa investeasca pentru cresterea eficientei centralei. Capitalul de lucru necesar va fri asigurat in intregime de Ispat Sidex.



"In urma preluarii, pretul de productie a energiei ar putea scadea cu 7-8 euro pe gigacalorie", a spus Dumitru Nicolae, primarul orasului Galati.



Aceasta evolutie a tarifului nu se va reflecta si printr-o scadere a preturilor la cosumatorii finali, ci doar in diminuarea participatiei bugetului local la subventia pentru caldura acordata de stat populatiei.



La nivelul acestui an, subventia pentru locuitorii municipiului Galati este de aproximativ 150 miliarde lei, in timp ce pentru 2004 aceasta va ajunge la o valoare de 360 miliarde lei, din care o pondere de 55% este contributia bugetului local.



LNM Hondings detine in Romania Sidex Galati si Tepro Iasi si negociaza preluarea Petrotub Roman si Siderurgica Hunedoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO