Companii

Ionut Negoita, Rin Grand: Capacitatea pe care o are hotelul este prea mare pentru aceasta perioada

Ionut Negoita, Rin Grand: Capacitatea pe care o are hotelul este prea mare pentru aceasta perioada
14.07.2009, 18:33 141

Decizia fratilor Negoita, proprietarii hotelului Rin Grand din Capitala, de a livra pe piata o unitate hoteliera cu aproape 1.500 de camere, care a necesitat o investitie de 60 de milioane de euro nu a fost foarte inspirata, date fiind conditiile actuale din piata care i-au determinat pe cei doi antreprenori sa inchida 300 de camere.
„Capacitatea pe care o avem in acest hotel este prea mare pentru aceasta peri oada, cand clientii nu mai solicita servicii de tip evenimente sau conferinte, dar nici cazare. Situatia cu care ne confruntam acum va continua pana in primavara anului viitor, lucrurile nu se vor schimba prea repede", a declarat Ionut Negoita, care admite ca este o perioada nefasta pentru piata hoteliera. Ionut Negoita, care detine impreuna cu fra tele sau Robert Negoita, deputat PSD, ho te lul de patru stele Rin Grand a decis sa tri mi ta in conservare in jur de 300 de camere din unitate, adica 20% din capacitatea de cazare.
„Gradul de ocupare mediu la care am operat a fost de 27%, com pa rativ cu 30% anul trecut in pri mul semestru. S-a redus foarte mult cererea pentru eve nimente din partea clien tilor companii, dar si cererea pentru cazare", a mai spus Negoita.
Cele mai multe hoteluri din Capitala se confrunta de la inceputul anului acesta cu tarife in scadere cu pana la 40% si opereaza la grade de ocupare de sub 50%, in contextul reducerii traficului de business, care gene­reaza peste 80% din cifra de afaceri a unitatilor din Bucuresti. Omul de afaceri a mai adaugat ca situatia in primele sase luni ale anului se prezinta mult mai prost decat se astepta si ca se gandeste la o serie de masuri pentru a diminua pierderile aduse de ope rarea la un grad de ocu pare redus.
Rin Grand a inregis trat in primul semestru o cifra de afaceri de 5,2 mil. euro fata de 6,3 mil. euro in ace easi perioada a anului trecut. In 2008, hotelul a avut in casari de 13 mil. euro, potrivit date lor comunicate de ac­tionari.
Desi a decis sa inchida o parte dintre camerele hotelului, Negoita nu ia in calcul efectuarea de restructurari in hotel. „La numarul de angajati nu am mai umblat in ultimele trei luni, fiind cam aproa pe 500 de oameni in hotel in momentul de fata", a mentionat omul de afaceri, care spera ca pana la sfarsitul anului sa nu inregistreze o scadere a cifrei de afaceri la Rin Grand Hotel mai mare de 15% si sa se mentina undeva la aceste nivel.
Rin Grand Hotel este, potrivit pro prietarilor, cel mai mare hotel din Europa, cu 115.000 mp construiti, o suprafata mai mare decat cea a Unirea Shopping Center din Capitala, spre exemplu. Hotelul are 15 etaje la suprafata si 1.000 de locuri de parcare.
Fratii Negoita mai detin, pe langa Rin Grand Hotel, si hotelurile Traian, Rin Otopeni si Confort Otopeni, adica opereaza peste 2.100 de camere pe piata.
De asemenea, cei doi frati mai deruleaza afaceri in imobiliare (proiectul Confort Park si Confort City), turism si media.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO