Companii

Ion Lungu: CEZ doreste sa-si formeze aici o echipa romaneasca de management

Ion Lungu: CEZ doreste sa-si formeze aici o echipa romaneasca de management

Ion Lungu, director comercial al Electrica Oltenia: Exista o activitate de trading centralizata pe aceasta zona. Sunt echipe locale prin intermediul carora sunt analizate oportunitatile de pe piata si sunt transmise la nivel de grup.

07.03.2007, 16:21 296

Dupa 30 de ani de experienta de partea statului in domeniul energiei, Ion Lungu, 56 de ani, a decis sa schimbe tabara, ocupand din 15 ianuarie anul acesta pozitia de director comercial al Electrica Oltenia, cea mai mare companie de distributie si furnizare a energiei electrice dupa numarul de consumatori, aflata in portofoliul grupului energetic ceh CEZ.
Cehii de la CEZ au preluat Electrica Oltenia in urma cu doi ani intr-o tranzactie de 166,5 milioane de euro.
"Din '92 am lucrat in Electrica si am parcurs toate etapele profesionale, de la inginer pana la director general. Am prins perioade foarte bune in aceasta companie, dar simteam nevoia unei schimbari. Exista o decizie ferma de a parasi sectorul de stat pentru cel privat, altfel riscam sa raman cu o zona absolut necunoscuta", spune Lungu.
Lucrul intr-o companie de stat aflata sub directa coordonare a Ministerului Economiei si Comertului, procedurile de aprobare si birocratia inevitabila care le insotea au contribuit si ele la plecarea unui om de baza din structura Electrica.
"De exemplu, in septembrie 2005, am propus infiintarea unei companii de trading in cadrul Electrica, firma ce urma sa se numeasca Electrica Trade si sa se ocupe de toate achizitiile de energie si de activitatile pe piata en-gros ale companiei (tranzactii facute intre producator si furnizor, furnizor si trader etc. fara a fi incluse vanzarile catre consumatorul final - n.r.). Nu se putea face decat dupa un studiu de fezabilitate. In concluzie, nu s-a mai facut deloc", spune Lungu.
De ce a ales CEZ, din moment ce pe piata locala mai sunt prezente nume precum Enel (Italia) si E.ON (Germania), grupuri cu mult mai mari decat grupul ceh?
"In primul rand CEZ este o companie flexibila cu un obiectiv bine stabilit, acela de a deveni lider pe piata central si est-europeana de energie. In doilea rand, exista o activitate de trading centralizata pe aceasta zona. Sunt echipe locale prin intermediul carora sunt analizate oportunitatile de pe piata si sunt transmise la nivel de grup", spune reprezentantul CEZ.
Ion Lungu nu este primul manager roman venit in echipa cehilor.
Doru Voicu, fostul sef al privatizarilor Electrica, contureaza acum traseul expansiunii cehilor de la CEZ pe piata de energie electrica, ocupand pozitia de director de dezvoltare. Adrian Borotea, fostul vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), este acum director afaceri corporatiste, altfel spus este omul care a gandit restructurarea Electrica Oltenia.
"CEZ doreste sa formeze aici o echipa romaneasca pe care sa o pregateasca in vederea preluarii afacerilor locale ale grupului", spune Lungu.
Din martie, Lungu va prelua conducerea unei companii nou infiintate de cehi, si anume CEZ Trade, specializata pe tranzactiile cu energie electrica de pe piata en-gros a energiei.
"Echipa va avea patru oameni, conditie necesara pentru un plus de flexibilitate in operatiuni, dar si o modalitate de reducere a costurilor operationale", spune Lungu. Electrica Oltenia se afla acum in plin proces de separare a activitatilor de distributie de cea de furnizare, masura impusa de directivele europene in domeniu. La jumatatea lunii martie vor fi infiintate trei companii rezultate din aceasta separare: CEZ Vanzare, CEZ Distributie si CEZ Servicii. Infiintarea companiei de trading nu a fost un efect direct al acestei reorganizari, ci o modalitate prin care s-a construit strategia de piata a Electrica Oltenia.
CEZ Trade va asigura necesarul de energie al CEZ Vanzare, restul urmand a fi livrat in piata libera a energiei.
"Obiectivul companiei este acela de a asigura un portofoliu de vanzari si de cumparari de energie care sa ne dea o pozitie buna pe piata la momentul potrivit. O modalitate de a realiza acest lucru este si schimbul transfrontalier de energie cu tari precum Bulgaria sau Serbia", spune Lungu.
CEZ are in fiecare tara in care este prezent o astfel de structura de trading, lucru care va facilita si activitatea companiei din Romania. In legatura cu situatia de pe piata energiei, Lungu sustine ideea potrivit careia nu exista o criza propriu-zisa de energie, ci mai degraba una de contractare, avand in vedere contractele directe incheiate care nu vor expira mai devreme de 2013. In ceea ce priveste problema celor doua burse de energie, OPCOM si Bursa Romana de Marfuri, Lungu se declara in favoarea OPCOM, recunoscand insa ca sunt anumite aspecte care necesita imbunatatiri.
Reprezentantul CEZ este de parere ca asa-zisa competitie de pe piata energiei nu se face prin multiplicarea institutiilor, ci prin perfectionarea celor existente. Electrica Oltenia a inregistrat anul trecut venituri de 368 mil. euro, in crestere cu 3% comparativ cu sfarsitul anului 2005, potrivit rezultatelor financiare neauditate prezentate la nivel de grup.
Compania a obtinut un profit operational (EBITDA) de 68,8 mil. euro, in crestere cu aproximativ 50% comparativ cu nivelul inregistrat la sfarsitul anului 2005.
In 2005, compania a inregistrat un profit net de 19 mil. euro, potrivit datelor cuprinse in raportul anual emis de Electrica Oltenia la finalul exercitiului financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO