Companii

Ioan Micula despre investigaţia Comisiei Europene: Avem un drept câştigat în instanţă ce nu poate fi anulat

Ioan Micula despre investigaţia Comisiei Europene: Avem...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

30.03.2015, 15:17 1537

Ioan Micula, care alături de fratele său Viorel Micula controlează grupul de firme European Drinks & Food, spune că dacă statul român nu le va da despăgubirile pe care le-au câştigat în instanţă vor ataca această decizie.

Comisia Europeană a realizat o investigaţie în urma căreia reiese că despăgubirile plătite de statul român fraţilor Micula ca urmare a anulării unei scheme de ajutor pentru investiţii încalcă normele UE şi că cei doi fraţi trebuie să ramburseze sumele deja primite.

„România a semnat un angajament în faţa investitorilor străini că orice conflict se soluţionează fie pe cale amiabilă, fie în instanţă, aşa cum s-a întâmplat în cazul nostru, la curtea de arbitraj ICSID de la Washington, iar deciziile acestui forum sunt finale şi nu pot fi atacate”, a declarat Ioan Micula.

Oamenii de afaceri Ioan şi Viorel Micula au câştigat în premieră în 2013 despăgubiri de 376 milioane de lei (85 mil. euro) de la statul româîn cadrul unui arbitraj internaţional. „Comisia Europeană a fost parte în acel proces şi a venit cu argumente în favoarea investitorilor”, a precizat Micula.

Cei doi fraţi au câştigat după 8 ani procesul pe care l-au intentat statului român la curtea de arbitraj ICSID de la Washington pe motiv că le-au fost eliminate anumite facilităţi fiscale, având în vedere că ei au venit în România ca in­vestitori străini, din Suedia. Ei ceruseră 250 mil. dolari despăgubiri, dar le-au fost acordate 376 mil. lei (85 mil. euro), plus dobânzi.

„Nu am primit banii”, a declarat Micula, care spune că au investit 2,5 miliarde de euro în România, iar firmele pe care le controlează împreună cu fratele său au 7.000 de angaţi.

Întrebarea mea este stat suveran sau nu? (...) Cum poate fi România un stat suveran dacă nu poate să îşi respecte angajamentul şi vine altcineva şi zice „aşa cred”, după ce a făcut o investigaţie secretă”, a afirmat Micula.

Cel mai ieftin pentru România ar fi să ne plătească acele despăgubiri. O să plătească mult mai mult dacă firmele noastre intră în faliment”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO