Companii

Cine sunt învingătorii crizei din anul 2020. Ziarul Financiar lansează astăzi un nou proiect editorial – Cele mai dinamice companii din România, un produs care îi aduce în prim-plan pe învingătorii crizei generate de pandemia de coronavirus.

Cine sunt învingătorii crizei din anul 2020. Ziarul...

Autor: Dana Ciriperu

27.10.2021, 20:09 668

Într-un an în care businessul, de la mic la mare, a lucrat cu scenarii de criză, a fost provocat zilnic să afle căile pentru a rămâne în picioare, într-un an pentru care nimeni nu-şi construise strategii de adaptare din timp, într-un an în care ne întrebam cu toţii cât de mare va fi prăbuşirea şi cât vom pierde din tot ce am construit, în cel mai greu an pentru business din ultimul deceniu, zeci de mii de companii au crescut. S-au adaptat, au schimbat, au construit, au dezvoltat, au angajat, au crescut.

Anuarul Cele mai dinamice companii din România îşi propune să vorbească despre ele. Demersul nostru jurnalistic „scoate la tablă“ peste 250 de companii din agricultură, industria alimentară, industria prelucrătoare, construcţii, comerţ, energie, sănătate, transpor­turi şi logistică, IT&C, dar numărul învingătorilor este mult mai mare.

Într-un an greu pentru business, zeci de mii de companii din România au găsit energia, ideile şi banii pentru a se transforma din nişte „condamnaţi la pierderi“ în adevăraţi câştigători. Anuarul Cele mai dinamice companii din România vorbeşte despre aceste companii.

Am pornit în demersul nostru editorial de la cele mai mari 10.000 de companii din România după cifra de afaceri din 2020 pentru a afla, pe fiecare industrie mare în parte, care sunt companiile care au crescut cel mai mult în ultimii ani. Universul celor mai mari 10.000 de companii locale generează 72% din cifra de afaceri totală din econo­mie (1.200 mld. lei în 2020 sau 245 mld. euro) şi angajează aproape jumă­tate din forţa de muncă din companii (1,9 milioane de oameni în 2020).

Datele centralizate de ZF arată că din cele mai mari 10.000 de firme din România, 5.963 au avut o cifră de afaceri în 2020 în creştere faţă de 2019. 250 dintre ele se află în paginile anuarului Cele mai dinamice companii din România.

Unele au mizat pe creştere prin investiţii, prin crearea de noi locuri de muncă, prin deschiderea şi câştigarea de noi pieţe, altele au mizat pe modele bazate pe o mai mare eficienţă, pe restructurare, pe identificarea segmentelor care au contat în economie şi concentrarea pe ele. Pentru toate, elementul comun a fost creşterea.

După un an de zbucium pentru economia românească am încercat să vedem nu doar cine a rămas în picioare, dar şi cine a găsit cele mai bune scenarii de creştere.

 

Sunt în top? Pe ce loc sunt?

Ziarul Financiar v-a obişnuit cu topuri şi cel mai probabil v-aţi fi aşteptat să găsiţi şi aici un top 100 sau 1.000 al celor mai dinamice companii din România în anul 2020.

Veţi găsi doar topuri pe sectoare de activitate, dar şi un clasament al celor mai dinamici angajatori. Am încercat ca demersul nostru editorial în realizarea acestui catalog să fie unul relevant. Un simplu exerciţiu în excel în încercarea de a găsi top 100 companii cu cele mai mari creşteri ale cifrelor de afaceri în 2020 ne duce către firme înfiinţate în ultimul an, firme cu zero angajaţi, cu creşteri de la 10.000% în sus în ultimul an, firme care, în general, aşa cum apar, aşa şi dispar din topuri. Ce ne-am dorit noi prin Cele mai dinamice companii din România? Deşi este un demers jurnalistic, ne-am dorit să fim relevanţi. Am mers astfel spre sectoare de activi­tate, ne-am uitat spre firmele cu creşteri şi am rămas în „sfera“ companiilor mari. De aici şi baza de selecţie  - cele mai mari 10.000 de companii din Ro­mânia – 70% din cifra de afaceri totală.

Idei de reţinut

Radu Berceanu, fost ministru al transporturilor, şi Bogdan Doicescu, fiul lui Radu Doicescu, au una dintre cele mai dinamice companii din agricultură: Agroexpert Industry (Dolj), cu afaceri de 50 mil. lei în 2020, are o creştere de 50%.

Techtex, fabrica de măşti a familiei Filip, în care acţionar este şi Dan Pascariu, este cel mai dinamic business din industrie, cu o creştere a cifrei de afaceri de 360% în ultimul an, la 109 mil. lei. Investiţiile contează.

Farmacia Tei, brandul vedetă din retailul farma, şi alte 4 companii din acelaşi sector se află printre cele mai dinamice companii din comerţ, unde retailul „mare“ alimentar are un singur jucător – reţeaua germană Lidl.

Bringo Magazin, cu o creştere de şapte ori a afacerilor în 2020, arată modul în care s-a schimbat consumul în primul an al pandemiei de coronavirus;

Mega Image, Profi şi Lidl sunt cei mai dinamici angajatori din retail şi în top cinci în economie, iar De’Longhi şi Ford sunt cei mai dinamici din producţie.

 

„Zoom in“ pe sectoarele economiei

Anuarul Cele mai dinamice companii din România şi-a propus să ofere o imagine în detaliu a domeniilor de activitate care au crescut în 2020, în primul an al pandemiei de COVID-19, dar să evidenţieze şi companii care au reuşit să depăşească ratele de creştere ale industriilor din care fac parte. Demersul ZF este însă unul jurnalistic, bazat pe cifre şi informaţii publice, nu este un instrument de analiză comparabil cu analizele sectoriale realizate de firmele de consultanţă sau de audit.

Firmele selectate pentru acest catalog întrunesc o serie de criterii stabilite de jurnaliştii ZF, criterii care sunt detaliate mai jos şi care au fost identificate într-un demers strict jurnalistic de a face un „zoom“ dinspre sectoare cu creştere spre companii cu creştere în anul 2020.

 

Cum au fost selectate firmele din anuarul Cele mai dinamice companii din România:

Am pornit în demersul nostru editorial de la cele mai mari 10.000 de firme locale după cifra de afaceri din 2020, un univers care contribuie cu peste 70% la cifra de afaceri din economie. Clasamentul a fost furnizat la solicitarea ZF de platforma de analiză confidas.ro şi include firme care aveau bilanţ depus pe anul 2020 până la 1 septembrie 2021 şi care se află în bazele de date ale platformei confidas.ro.

Principalul criteriu de selecţie al firmelor a fost rata de creştere a cifrei de afaceri din 2020 faţă de 2019.

Rata de creştere a cifrei de afaceri în 2020 faţă de 2019 a fost un prim criteriu de selecţie, însă Ziarul Financiar a eliminat din analiză firmele cu 0 angajaţi, firmele cu pierderi în 2020, firmele în insolvenţă sau faliment, intrate în aceste proceduri inclusiv în 2021.

În funcţie de sector, companiile analizate îndeplinesc cumulat şi alte criterii: nu se află în prezent în insolvenţă, au avut creştere a cifrei de afaceri şi în 2019 faţă de 2018, au avut profit în 2020, au avut  - în funcţie de sector – un număr mediu de cel puţin 50 sau 100 de angajaţi în 2020 – şi tot în funcţie de sector cifra de afaceri a fost peste pragul de 20, 50 sau 100 mil. lei. Nu sunt incluse în analize companii despre care nu există date publice, care nu au site-uri de prezentare sau care nu au răspuns solicitărilor Ziarului Financiar. Criteriile după care au fost selectate companiile dinamice sunt menţionate în fiecare analiză în parte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO