Companii

Investitorii locali incep sa castige teren pe piata bursiera

03.11.2005, 19:45 12

Reluarea cresterilor actiunilor de pe piata de capital odata cu intrarea in toamna a determinat tot mai multi investitori romani sa-si indrepte atentia si banii spre principala piata bursiera, fapt care s-a vazut si in topul brokerilor de la Bursa de Valori.

Luna trecuta a consemnat un record al achizitiilor facute de rezidenti la Bursa, investitorii romani cumparand pe parcursul lunii trecute de peste 697,5 milioane de lei (193,8 milioane de euro).

Maximul anterior fusese inregistrat in februarie, cand din nou cresterile puternice de la Bursa si mediatizarea intensa a acestora au atras tot mai multi romani spre piata de capital, mai ales in conditiile tendintei de scadere a dobanzilor la depozite bancare, existenta pe piata.

Brokerii de la ING Securities, care in ultimele luni au monopolizat primul loc in acest clasament, au continuat sa-si mentina pozitia si pe parcursul lunii trecute, dar de aceasta data unele dintre societatile care lucreaza mai ales cu investitori romani s-au apropiat foarte mult de locul ocupat de ING. Astfel, cota din total tranzactii detinuta de ING Securities a scazut de la un nivel de 11,3% in septembrie pana la 7,9%, in timp ce urmatorii trei clasati in acest top al brokerilor, respectiv Eastern Securities, Eldainvest si BT Securities, au avut cote de 7,29%, 6,68% si 6,54%.

Pozitionarea Eastern Securities (fostul TVM) pe locul al doilea se datoreaza mai ales tranzactiilor facute pentru unele companii din grupul Rompetrol, un client fidel de altfel al acestor brokeri.

Pe parcursul lunii trecute s-au inregistrat pe Bursa mai multe tranzactii mari cu actiunile companiei Rompetrol Rafinare (Petromidia), parte a grupului Rompetrol, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu. Astfel, in octombrie, Rompetrol Financial Group, companie infiintata de Dinu Patriciu pentru a evita complicatiile privind raportarile fiscale ale The Rompetrol Group N.V Olanda, a vandut un pachet de actiuni reprezentand 0,95% din capitalul Rompetrol Rafinare, pentru care a incasat 6,3 milioane de euro. Ulterior, Rompetrol Financial Group a cumparat un pachet de peste 1,15% din actiunile Petromidia, pentru care a platit peste 7,6 milioane de euro, vanzatorul fiind actionarul majoritar al companiei, respectiv Rompetrol Group.

"Cele mai mari tranzactii ale noastre au fost intr-adevar operatiunile derulate cu actiunile Rompetrol Rafinare, care au reprezentat 60-70% din rulajul total realizat in octombrie", a comentat Claudiu Simulescu, presedintele societatii de brokeraj Eastern Securities.

Eldainveste este societatea prin intermediul careia tranzactioneaza omul de afaceri Catalin Chelu din Galati, care a continuat, conform informatiilor existente pe piata sa transfere pachete de actiuni SIF intre entitatile prin intermediul carora controla pachete importante din capitalul acestora. Catalin Chelu urmeaza sa listeze in urmatoarele luni compania de cablu Cony-Sat la Bursa de Valori, intermediarul ofertei urmand sa fie tot Eldainvest.



Strainii au cumparat mult, dar au si vandut mult

Strainii au cumparat in octombrie la Bursa de 70,3 mil. euro, achizitii mai mari decat acestea fiind facute doar in primele doua luni ale anului, cand cumpararile au fost de 73 si respectiv 80 mil. euro. In acelasi timp, si vanzarile lor s-au situat la un nivel destul de ridicat comparativ cu situatia din trecut. In octombrie, strainii au vandut de 61,7 mil. euro, fata de recordul de 69,3 mil. euro stabilit in februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO