Companii

Investitorii americani trec la atac, dupa ce un deceniu doar au tatonat terenul

Investitorii americani trec la atac, dupa ce un deceniu doar au tatonat terenul

Ford are in curs de proiectare un nou automobil care va fi asamblat exclusiv in cadrul uzinei de la Craiova, urmand ca productia unitatii sa fie destinata in proportie de 90% exportului

23.07.2007, 18:55 26

Companiile americane se anunta a deveni printre cei mai mari investitori de pe piata locala, in conditiile in care pana la sfarsitul anului 2005, capitalul american reprezenta doar 2,6 % din totalul investitiilor straine in tara noastra, si anume 570 de milioane de euro.
Acest volum de investitii s-a modificat considerabil intre timp, tinand cont de investitii precum cea realizata de GE Money, care a intrat pe piata financiara din Romania anul trecut, dupa ce a achizitionat trei IFN-uri pentru 140 mil. euro, sau investitiile producatorului de uleiuri Bunge in preluarea diviziei de uleiuri a Agricover sau relocarea in Romania a unei fabrici de ulei din Bulgaria.
Aceste investitii sunt semnificative pentru pietele pe care activeaza aceste companii, insa nu reprezinta nici macar 20% din ce ar urma sa insemne preluarea uzinei de la Craiova de catre gigantul mondial Ford, care ar putea investi circa un miliard de euro in industria auto locala pana in 2012.
"Avem motive intemeiate sa estimam ca pe termen mediu volumul investitiilor ameri-cane va avea o crestere semnificativa. In ultimii ani au avut loc operatiuni de 'tatonare' a pietei in industrii de interes pentru companiile americane", declara Ion Nestor, partener coordonator al firmei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).
NNDKP acorda, printre altele, consultanta celor de la Ford, in procesul de preluare a fabricii de la Craiova.
Avocatul mentioneaza ca interesul companiilor americane a crescut datorita unor factori precum consolidarea cresterii economice, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, apartenenta la NATO, rapoartele de colaborare excelente intre statul roman si cel american, inclusiv pe plan militar, concretizate prin acordul privind deschiderea bazelor americane in Romania.
"Astfel de factori genereaza un interes de afaceri legitim. In acest context, o finalizare cu succes a achizitionarii Automobile Craiova de catre Ford poate fi un catalizator major", a adaugat Nestor.
Faptul ca, pana de curand, cel de-al doilea gigant american din industria auto, General Motors, a fost interesat la randul sau de preluarea fabricii de la Craiova, sau intentiile producatorului american de componente auto si piese de schimb Delphi de a investi 100 de milioane de euro intr-o noua fabrica la Iasi, sunt alte argumente ca industria locala auto a intrat in atentia gigantilor americani.
Interesul crescut al investitorilor americani pentru piata locala a fost speculat si de compania americana Delta Airlines, care si-a deschis primul birou de vanzare in Romania si a lansat primul zbor Bucuresti-New York.
Nici domeniul financiar nu i-a lasat complet indiferenti pe americani, daca tinem cont de prezenta Citibank, banca aflata intre primii 15 jucatori de pe piata, sau a companiei de asigurari AIG, care si-a asigurat o prezenta importanta pe segmentul asigurarilor de viata.
Un alt brand important american, Pepsi Americas, si-a consolidat pozitia in Romania, dupa ce a preluat integral compania QAB, imbuteliatorul si distribuitorul produselor PepsiCo in Romania si Republica Moldova. In acest an, americanii au anuntat o investitie de cateva zeci de milioane de euro intr-o noua fabrica de bauturi racoritoare, la marginea Bucurestiului.

Unde merg banii americanilor
Prin preluarea uzinei Automobile Craiova, Ford ar putea investi circa un miliard de euro in industria auto locala pana in 2012.
GE Money a achizitionat anul trecut trei IFN-uri pentru 140 mil. euro.
Bunge, liderul pietei de uleiuri vegetale, detine in prezent doua fabrici operationale in Romania.
Pepsi Americas a preluat integral compania QAB, imbuteliatorul si distribuitorul produselor PepsiCo in Romania si Republica Moldova.
Delphi a anuntat ca va investi 100 de milioane de euro intr-o fabrica la Iasi.
Delta Airlines si-a deschis primul birou de vanzare in Romania si a lansat primul zbor Bucuresti-New York.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO