Companii

Investitiile private: in productie sau distributie?

14.10.2003, 00:00 21

Privatizarea in sectorul energetic romanesc ar trebui sa inceapa cu zona de producere a energiei electrice, nu cu cea de distributie a energiei electrice, potrivit lui Valeriu Binig, director de energie si utilitati in cadrul Fondului Romano-American de Investitii (FRAI).
"Discutia este unde e mai repede nevoie de bani: in distributie sau in producerea de energie? Romania are nevoie de investitii cifrate la 15 mld. $ in urmatorii 10 ani, din care cea mai mare parte in zona de generare. Statul nu mai poate finanta aceste nevoi, dupa interventia institutiilor internationale, solutia fiind atragerea unor investitori privati. In conditiile in care consumul de energie creste, iar puterea instalata scade datorita varstei inaintate, trebuie sa investesti in zona de producere pentru a nu avea o problema cu sistemul, sa nu cada sau sa nu depinzi de importuri", a spus Valeriu Binig in cadrul unei mese rotunde pe teme de energie din cadrul conferintelor "Zilele Biz", organizate de Business Media Group.
Valeriu Binig a fost vicepresedinte al fostului RENEL, o structura integrata in domeniul energetic ce cuprindea productia, transportul, furnizarea si distributia de energie electrica la nivel national cu circa 115.000 de angajati. Ulterior, Binig a fost director pe probleme de energie in cadrul Delegatiei Comisiei Europene in Romania si manager corporate finance la Arthur Andersen Romania pana in 2002.
"Dupa 2006, Romania ar putea avea un deficit de putere de 1.000 MW, in conditiile in care cei 700 MW deja planuiti vor intra in sistem. Unele capacitati de productie aflate intr-o stare avansata de degradare vor iesi din sistem, in conditiile in care pana atunci nu se poate construi o centrala noua", mai spune Binig.
Un investitor privat care cumpara o distributie de energie electrica nu-si poate gestiona afacerea, in conditiile in care vinde la un pret stabilit de Autoritatea de Reglementare (ANRE) si cumpara de la producatori tot la un pret stabilit de altii, explica Binig.
In acest moment, pe piata romaneasca angro de electricitate exista 7 producatori de energie si opt distributii de electricitate, toate de stat. Din acestea, doua sunt in curs de privatizare, Electrica Banat si Dobrogea, unde grupul italian Enel este asteptat sa depuna oferte preliminare si neangajante pentru ambele societati.
Potrivit lui Binig, privatizarea si liberalizarea unei piete daca se produc in acelasi timp pot prinde investitorul privat "intr-o menghina".
"Privatizarea poate rigidiza piata si intarzia liberalizarea pietei. Exista state care au ales privatizarea, asa cum este Ungaria, unde investitorii privati au incheiat contracte de achizitie pe termen lung de tip PPA (power purchase agreement), blocand preturi, dar oferind garantii", explica Binig.
Un investitor privat are nevoie de garantii ca-si poate recupera investitia, vanzand energia la un anumit pret stabilit in baza unui contract de tip PPA. "Nu atat investitorul, cat banca ii cere investitorului sa prezinte ce PPA a€“ uri a incheiat", mai spune Binig. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO