Companii

Investitiile in retail si productie maresc cererea de manageri romani

04.07.2003, 00:00 16



Numarul pozitiilor cu functie de conducere disponibile pentru romani in cadrul companiilor private este in crestere in ultima perioada, ca urmare a unui val de investitii in special in sectorul de retail si in cel de productie, apreciaza reprezentantii firmelor de recrutare de personal.



"Companiile multinationale care vin sa investeasca in Romania prefera candidatii romani, pentru ca expatriatii sunt mai scumpi si nu cunosc suficient piata", spune Minerva Cernea, director pentru Romania al companiei Pederson & Partners, specializata in cautarea de manageri.



De asemenea, ea a mentionat cresterea in ultimii ani a nivelului de pregatire al candidatiilor romani, care ajung acum in pozitii de conducere pe plan regional sau chiar in cadrul unor companii din Occident.



In schimb, Cernea a aratat ca mentalitatea este de multe ori un obstacol pentru candidatii romani.



"Se cauta persoane pana in patruzeci de ani, care sa fi avut o experienta cat mai mica in vechiul sistem, care sa fie energice si ambitioase", a completat ea.



O alta problema cu care se confrunta firmele aflate in cautare de personal este faptul ca numeroase oportunitati de cariera sunt in alte orase decat in cel de rezidenta al candidatilor, iar acestia se decid mai greu sa se mute.



In al treilea rand, o situatie extrem de des intalnita la tineri este "nerabdarea" lor in a avansa in cariera.



"De multe ori, raman in cadrul unei companii pentru o perioada de un an sau doi - insuficienta, dupa parerea mea, pentru a face intr-adevar ceva. Cred ca intervalul dupa care poti sa speri in mod real ca vei avansa este de trei-patru ani", a apreciat Cernea.



Reprezentantul Pederson & Partners a adaugat ca, in opinia sa, industriile aflate in plina dezvoltare in Romania si, prin urmare, domeniile in care exista cerere pentru pozitiile cu functie de conducere sunt industria alimentara, a bauturilor, cea farmaceutica, a cosmeticelor, a tutunului, de productie, dar si companiile care administreaza fonduri de investitii.



Pe de alta parte, Cernea a spus ca, desi nivelul cunostintelor este extrem de important, iar detinerea unui Master of Business Administration (MBA) este un avantaj, calitatile personale par a fi - in cele mai multe cazuri - decisive.



"Ceea ce se cauta in primul rand la cei selectati pentru posturi manageriale este determinarea, ambitia personala", a conchis reprezentantul firmei de recrutare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO