Companii

Investitiile in productie urca afacerile Depaco cu peste 80%

04.08.2008, 14:13 71

Producatorul de tigle metalice Depaco din judetul Prahova, controlat de omul de afaceri Dragos Irimescu, estimeaza pentru anul viitor o cifra de afaceri de 9 milioane de euro, in crestere cu 80% fata de valoarea bugetata de anul acesta, dupa ce va finaliza un program de investitii de circa 2,6 milioane de euro in productie.
Depaco a devenit anul acesta producator de tigle, dupa o activitate mai indelungata ca distribuitor, in urma unor investitii de 600.000 de euro, si va investi anul acesta circa 2 milioane de euro in extinderea productiei existente.
"Pentru moment Depaco este inca un jucator regional care acopera sudul si estul tarii, dar asta nu inseamna ca ne oprim aici. Dupa investitia initiala, vom aloca 2 milioane de euro in urmatorii doi ani intr-un nou spatiu de productie, in utilaje si in dezvoltarea retelei de vanzari", a declarat Dragos Irimescu, actionarul majoritar al Depaco.
Compania si-a propus pentru anul acesta sa vanda circa 400.000 de metri patrati de tigla, iar incepand cu 2009 sa livreze pe piata un milion de metri patrati de tigle metalice. Pretul tiglei Wetterbest se ridica la circa 6,9 euro plus TVA.
"In 2008 preturile la tigla metalica au crescut deja in trei etape fata de 2007 si se pare ca lucrurile nu se vor opri aici. Cred ca pretul mediu al tiglei metalice va ajunge anul acesta aproape de opt euro pe metrul patrat fara TVA. Criza otelului ne ridica cele mai mari probleme in privinta vanzarilor, deoarece producatorii de role din otel pentru tigle metalice nu reusesc sa ne asigure materia prima", spune Irimescu.
Omul de afaceri nu ia in considerare deocamdata vanzarea unui pachet de actiuni, insa evalueaza aceasta oportunitate. "Daca dezvoltarea firmei va solicita un efort financiar mai mare decat il putem sustine cu forte proprii, am putea lua in calcul si atragerea unui partener strain in actionariatul companiei. Momentan si pe termen scurt nu este inca oportuna o astfel de miscare", explica reprezentantul Depaco.
Piata de tigle metalice va creste anul acesta cu circa 30%, pana la 150 de milioane de euro, echivalentul a 15 milioane de metri patrati, urmand ca ritmul de majorarea a consumului sa se mentina in urmatorii zece ani, potrivit reprezentantilor Depaco.
"Piata noastra seamana mult cu cea poloneza, unde sunt cel putin de 6-7 ori mai multe linii de fabricare a tiglelor metalice decat la noi. Chiar si in aceste conditii, producatorii polonezi de tigle metalice inca inregistreaza cresteri, atat pe piata locala, cat si la export. Probabil ca si pentru noi, cu timpul, dupa stabilizarea pietei, exportul va reprezenta o solutie", afirma Irimescu.
Firma Depaco a fost infiintata in 1999 si a distribuit materiale de constructii de la compania Pruszynski, cel mai mare producator de tigle si profile industriale din Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO