Companii

Investitiile in productie ridica piata de gips-carton la 110 mil. euro

Investitiile in productie ridica piata de gips-carton la 110 mil. euro

Lafarge Arcom Gips estimeaza o crestere a cifrei de afaceri cu 15-20%, pana la 20 mil. euro

15.06.2007, 19:20 81

Lafarge Arcom Gips, subsidiara locala a diviziei de gips a grupului Lafarge, a ajuns anul acesta la investitii de 35 de milioane de euro pe piata locala de gips-carton, dupa ce a finalizat triplarea capacitatii de productie a fabricii de gips-carton de la Popesti-Leordeni, in apropiere de Bucuresti.
Investitia in fabrica va mari capacitatea anuala la 15 milioane mp si se ridica la 17 milioane de euro, incluzand si deschiderea unei cariere de piatra in judetul Prahova si modernizarea instalatiei de calcinare utilizata la fabricarea gips-cartonului.
Noua unitate va atinge capacitatea maxima in a doua jumatate a anului viitor si va determina o crestere a afacerilor companiei cu circa 20%.
Principalul competitor al companiei, Rigips Romania, detinuta de francezii de la Saint-Gobain, a finalizat anul trecut, la Turda, constructia unei fabrici de gips-carton, in urma unei investitii de 31 mil. euro si are o capacitate de productie anuala de 12,5-15 milioane de metri patrati.
Lafarge Arcom Gips estimeaza o crestere a cifrei de afaceri cu 15-20%, pana la 20 de milioane de euro. "Speram ca pana la sfarsitul anului sa eliminam integral importurile si sa vindem doar din productie. In primele cinci luni, toata cantitatea de gips-carton vanduta a fost importata din Polonia, din cauza lucrarilor la noua unitate", a declarat Sebastian Popescu, directorul general al Lafarge Arcom Gips.
El a precizat ca ponderea importurilor in cifra de afaceri a Arcom Gips a fost in medie de circa 50%, inainte de investitia in noua linie de productie. "In urmatorii ani, produsele firmei ar putea fi livrate la export, in piete ca Bulgaria sau Moldova, insa prioritatea este reprezentata de vanzarile pe piata interna. Daca piata va creste in acelasi ritm ca in ultimii cinci ani si va absorbi produsele noastre, vom asigura integral livrarile in Romania", precizeaza Popescu.
Lafarge Arcom Gips a fost infiintata in anul 2001, dupa preluarea de catre Lafarge a 50% din actiunile pe care compania de constructii Arcom Bucuresti le detinea la fabrica sa de langa Bucuresti. Ulterior, Lafarge si-a majorat participatia la 90%, iar Arcom continua sa detina 10% din afacerea Lafarge Arcom Gips.
Principalii competitori ai Lafarge pe piata de gips-carton sunt Rigips Romania, companie detinuta de francezii de la Saint-Gobain, si de austriecii de la Knauf, care sunt prezenti in Romania prin Knauf Gips Bucuresti si prin Norgips, companie achizitionata de austrieci in urma cu doi ani. Produsele Norgips sunt distribuite pe piata romaneasca de compania Arabesque.
Grupul Lafarge estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de circa 350-360 mil. euro pe toate cele trei divizii pe care activeaza - ciment, agregate si betoane si gips-carton.
"Avansul pietei cimentului din Romania este estimat la circa 20% in acest an si credem ca ritmul de crestere al Lafarge Ciment se va incadra in aceasta cota", a declarat Phillipe Platon, directorul financiar al Lafarge Ciment.
Doar divizia de ciment va ajunge anul acesta la afaceri de circa 280 de milioane de euro, in crestere cu 20%.
Grupul Lafarge a inregistrat la nivel mondial, in 2006, o cifra de afaceri de 17 miliarde de euro, din care divizia de gips a acoperit 1,6 miliarde de euro. Pe piata cimentului, Lafarge concureaza cu HeidelbergCement (Germania) si Holcim (Elvetia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO