Companii

Investitiile in explorari si productie de petrol, peste 430 mil. dolari

19.02.2004, 00:00 20



Investitiile companiilor petroliere straine in operatiuni de explorare si productie pe piata romaneasca vor depasi la finele acestui an 260 mil. $ la un nivel total estimat de circa 430 mil. $, au spus pentru ZF surse din cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).



Perioada luata in calcul pentru volumul de investitii mentionat este cea cuprinsa intre 1993 si 2004. Gigantii petrolieri de talie mondiala Shell (grup anglo-olandez), Total Fina Elf (Franta), Conoco (SUA) sau Amoco (parte acum a British Petroleum) au pierdut peste 100 mil. $ in ultimul deceniu pe mirajul unui "El Dorado" romanesc, lasand treptat goana dupa gaze si titei companiilor independente de marime mica si medie, care se infrunta acum pe piata.



"Era" producatorilor privati straini de gaze a inceput la finele lui 2003 cu compania americana Amromco si va continua in acest an cu Wintershall (Germania) sau Schlumberger (SUA).



"In acest an, volumul de investitii al firmelor straine in operatiuni de explorare ar putea depasi 30 mil. $, suma care se poate dubla in acest an, daca luam in calcul si investitiile pe care si le-au programat companiile romanesti active in lucrari de explorare si productie - Romgaz Medias si SNP Petrom", afirma sursele citate.



Acestea adauga ca "anul 2004 este unul in care mai multe companii si-au programat saparea unor sonde, fata de anul trecut cand s-a inregistrat o activitate mai slaba in acest domeniu. Printre companiile straine care si-au programat astfel de operatiuni sunt compania britanica Ramco, Tullow Oil (Irlanda), Forest Oil si Pannonian International (ambele din SUA)".



Consortiul format din companiile Tullow Oil (Irlanda), Europa Oil & Gas (Marea Britanie) si Oranje (Olanda), avea in plan anul trecut un program de investitii de circa 8 - 10 mil. $ in perimetrele Valenii de Munte (jud.Prahova) si Brates (localitate in nord-estul tarii).



Firma britanica Europa Oil & Gas, care face si ea parte din consortiu, mai detine participatii in alte doua perimetre din Romania, unde activeaza impreuna cu Ramco (Marea Britanie), Millenium si Romgaz (numai in unul dintre perimetre).



In cazul Ramco, companie care inregistrase deja un esec in operatiunile derulate anterior intr-un perimetru din Romania, conducerea companiei a anuntat anul trecut chiar o reorientare a strategiei sale in domeniu.



Ramco tinteste o repozitionare in randul producatorilor de gaze, urmand sa se concentreze asupra unui numar mai scazut de operatiuni, cu precadere din sectorul de gaze naturale, cu centre de activitate localizate in Irlanda, Muntenegru si Polonia.



Singura companie care a avut succes cert in explorari pe piata romaneasca este compania germana Wintershall, care are programata in acest an o productie experimentala de gaze in blocul Transilvania Sud, mai precis langa Sighisoara.



Alte companii precum Amromco sau Schlumberger vor deveni producatori de gaze prin investitii facute in reabilitarea unor campuri aflate in exploatarea Romgaz, principalul producator de gaze de pe piata romaneasca. De fapt, aceste companii straine vor vinde gaze din suplimentul de productie obtinut prin utilizarea unor noi tehnologii.



De exemplu, americanii de la Amromco au inceput productia de gaze la jumatatea anului trecut in perimetre situate in sudul Romaniei din Oltenia si Muntenia, programul de investitii etapizat pe sase ani ridicandu-se la 30 milioane dolari, potrivit unor surse implicate in proiect. Productia Amromco a fost de 100 milioane metri cubi de gaze in 2003, dupa cum sustin oficiali ai ministerului economiei si comertului.



Succesul firmelor straine in proiecte de explorare si productie pe piata romaneasca ar slabi dependenta accentuata a Romaniei de importurile din Rusia, care acopera circa 50% din necesarul de titei, resopectiv 30% din cererea de gaze de pe piata.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO