Companii

Investitiile au castigul la Cocor

13.08.2004, 00:00 14

Compania Cocor Bucuresti, care detine printre alte active imobiliare si magazinul cu acelasi nume dinn Capitala ainregistrat in primul semestru al anului un profit de 21,2 miliarde lei (524.000 euro), cu 50% mai mic in lei decat profitul inregistrat in perioada similara a anului trecut, dar mai ridicat cu 30% comparativ cu nivelul bugetat de 16,2 miliarde lei.
"Scaderea profitului a fost determinata in primul rand de cresterea importanta a cheltuielilor, rezultate din derularea unui program amplu de investitii inceput in anii precendenti. Astfel, in acest an aproximativ 16 miliarde lei au fost trecute pe cheltuieli, diminuand profitul," a comentat Aurel Besliu, presedintele Cocor.
Compania a realizat o serie de investitii la compania de  Cocor Turism pe care o detine si in cadrul spatiilor comerciale detinute in Bucuresti. Investitiile la magazinul Cocor au constat in montarea de scari rulante, investitiile fiind de 700.000 euro. Magazinul Cocor este unul din cele mai mari din tara cu o suprafata utila de 13.748 metri patrati.
In acelasi timp, activitatea companiei a fost influentata in mod negativ si de o serie de conflicte aparute intre actionari, in privinta unei eventuale separari a activitatilor turistice de cele privind inchirierea spatiilor comerciale, in conditiile in care Cocor nu are un actionar majoritar.
Cifra de afaceri realizata de societate in primul semestru a crescut cu  8,9%, atingand 58,1 miliade lei (1,4 milioane euro).
Potrivit lui Belsiu este posibil ca societatea sa raporteze la sfarsitul anului un profit in crestere fata de rezultatul din 2003, atata timp cat investitiile vor continua, cele facute pana in prezent dovedindu-se a fi profitabile. "Numai din activitatea companiei de turism este posibil sa obtinem un cash - flow de 600.000 euro. Profitul poate ajunge la sfarsitul anului fara nici un fel de pobleme la o valoarea bruta de 200 miliarde de lei. Noi am asteptat si reglementarea privind scutirea de impozit a profitului reinvestit. Astfel  am amanat o parte din investitiile planificate. Scutirea de impozit a profitului reinvestit ar insemna pentru noi economii de un milion euro anual, bani care ar putea fi investiti" a precizat Belsiu.
 Compania a achizitionat in acest an si un pachet de 9,9% din actiunile Hanul Piratilor din Mamaia, valoarea acestei investitii fiind in jur de 13 miliarde lei. Potrivit reprezentantilor Cocor, societatea urmareste sa achitioneze si  terenul de aproximativ 10 hectare din jurul Hanul Piratilor. Actionarul majoritar la Hanul Piratilor este SIF Muntenia.
In ultimii ani, Cocor a cumparat actiuni la o serie de societati unele dintre ele listate la Bursa, printre cele mai importante pachete de actiuni detinute de companie fiind cele de la SIF Banat -Crisana, SIF Transilvania si SIF Muntenia. "Valoarea de piata a actiunilor detinute la cele trei SIF - uri este de circa 250 miliarde lei. Anul acesta am cumparat prin intermediul altor firme din holding actiuni SIF de peste jumatate de milion de euro". a declarat Belsiu. Anul acesta , Cocor a obtinut un profit din dividendele platite de SIF de 200.000 euro, in timp ce anul trecut, profitul din valorificarea unora din actiunile detinute la SIF a fost de 1,5 milioane euro. Potrivit lui Belsiu, compania a ajuns sa detine o participatie de 3% in cadrul SIF Transilvania.
Cel mai important actionar al Cocor este SIF Muntenia, care detine 18,8% din actiuni. Liviu Ursan si Daniel Stoica detin participatii de peste 13%, in timp ce fondul de investitii Broadhurst controleaza 10,2% din actiuni. Actiunile Cocor sunt listate pe RASDAQ,capitalizarea bursiera a companiei fiind de 10,8 milioane euro, la ultimul pret de 1.470.000 lei/actiune.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO