Companii

Investitii de peste 67 de miliarde de lei la Scandia Sibiu

01.09.2004, 00:00 38

Producatorul de pate de ficat Scandia Romana Sibiu a finalizat recent un program de investitii in valoare de 67,5 miliarde de lei, jumatate din fonduri provenind din fonduri SAPARD.
Contractul de finantare a fost incheiat in luna martie 2003, suma fiind alocata pentru achizitionarea de utilaje destinate extinderii activitatii.
Printre instalatiile cumparate s-au numarat masini de taiat carne congelata si de etichetat, sterilizatoare, o statie compresoare, electrostivuitoare si utilaje frigorifice.
Scandia a inregistrat, anul trecut, o cifra de afaceri de circa 15 milioane de euro, in crestere cu 50% comparativ cu anul anterior.
Majorarea indicatorului financiar a avut loc pe fondul modernizarii capacitatilor de productie, in urma unui program de investitii de 2,3 milioane de euro.
Oferta companiei include diferite sortimente de pateuri, care reprezinta  80% din totalul productiei, conserve din carne si mancaruri ambalate in conserve (ciorba, sarmale sau mazare cu carne de pui).
Ponderea Scandia in totalul productiei interne de conserve din carne si pateuri depaseste 30%. Importurile reprezinta in jur de 10% din consum si provin in majoritate din Cehia, sustin oficialii companiei. La sfarsitul anului 2003, societatea detinea, potrivit estimarilor proprii, o cota de piata de 36% la pate din conserva.
Fosta Intreprindere de Industrializare a Carnii a fost privatizata in 2001, an in care a fost preluata de societatea Rom Tehno Invent Bucuresti, detinuta de omul de afaceri Bogdan Gheorghiu.
In urma cu patru ani, societatea s-a aflat in pragul falimentului. Scandia are un capital social de 30 miliarde de lei. Compania vinde jumatate din produsele sale prin retelele mari de retail. Principalii concurenti ai Scandia sunt Prod.Ardealul Covasna, Mandy Foods, Antefrig Bucuresti si Hame din Cehia.
Recent, pe piata pateurilor a intrat si Tabco-Campofrio, cu o gama de produse fabricate la filiala din Polonia a Campofrio Alimentacion Spania.
Conform unor estimari, piata pateurilor si a conservelor de carne va atinge in acest an circa 40 de milioane de euro (40.000 de tone).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO