Companii

Investitii de 93 mil. euro la Transelectrica

17.02.2003, 00:00 13

Transelectrica, compania nationala de transport a electricitatii, va investi in acest an aproximativ 3.452 miliarde lei (93,2 mil.euro), dublu fata de anul trecut, cand nivelul acestora a fost de 1.700 miliarde lei (54,3 mil.euro).
"Anul 2003 este anul de varf al investitiilor noastre, care au un grad mare de certitudine, avand in vedere contractele semnate pana acum. Cea mai mare parte a proiectelor de investitii au fost incepute anul trecut si vor fi continuate, fiind alocate pentru acestea circa 2.730 mld.lei(73 mil.euro), iar altele au fost lansate in lunile ianuarie si februarie ale acestui an", a spus pentru Ziarul Financiar Jean Constantinescu, directorul general al Transelectrica.
Programul de investitii al Transelectrica va fi sustinut din surse proprii (cu 997 miliarde lei) si de la fondul special de dezvoltare al sistemului energetic (cu 350 miliarde lei), in conditiile in care aproape doua treimi din efortul investitional va fi finantat din imprumuturi contractate de la organismele financiare internationale (BERD, BEI) si banci comerciale, in suma totala de 2.105 miliarde lei (56,8 mil.euro). Indicatorii economici pentru 2003 au fost calculati la un curs mediu de aproximativ 37.000 lei/euro.
Conducerea Transelectrica a anuntat anul trecut ca intentioneaza sa investeasca in perioada 2001-2004 aproximativ 450 mil.euro in vederea modernizarii infrastructurii de transport a energiei si a liniilor electrice aferente.
In acest an, aproximativ jumatate din fondurile prevazute pentru investitii sunt dedicate proiectului de modernizare a sistemului de transport - dispecer. 
Lucrarile de reabilitare a statiilor electrice de la Oradea Sud, Constanta Nord si Slatina vor fi finantate in acest an cu 815 miliarde lei (aproximativ 22 mil.euro).
Compania de transport a electricitatii a realizat in 2002 o cifra de afaceri de 6.590 miliarde lei (210,8 mil.euro) si un profit brut de 410 miliarde lei (13,1 mil.euro), rezultate obtinute "ca urmare a cresterii volumului fizic de transport, servicii de sistem si de tranzit international", potrivit oficialilor Transelctrica.
Previziunile pentru 2003 indica obtinerea unei cifre de afaceri in valoare de 8.250 miliarde lei (222,9 mil.euro) si a unui profit brut de 80 miliarde lei (2,1 mil.euro).
Transportatorul de electricitate isi mentine hotararea de a intra pe piata telecomunicatiilor in acest an, acum fiind in faza selectiei partenerilor cu care vrea sa intre in afacere.
"Cautam sa lansam pana la mijlocul anului societatea mixta din domeniul telecomunicatiilor, avand ca parteneri societati din domeniul energiei din tara si un investitor strategic", a precizat Constantinescu. Acesta a adaugat ca Transelctrica se va decide si va anunta in urmatoarele doua saptamani care este numele partenerilor selectati pentru business-ul din telecomunicatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO