Companii

Investitie de 10 mil. euro intr-o fabrica de panouri fotovoltaice

02.06.2010, 23:30 383

Renovatio Solar, parte a grupului Renovatio cu afaaceri de 50mil. euro, inregistrat in Cipru, a finalizat o investitie de 10mil. euro intr-o fabrica de panouri fotovoltaice in Satu Mare incare lucreaza in prezent 17 angajati.

"Am avut mai multe motive pentru care am ales aceasta loacatie,principalii factori fiind accesul la pietele mari pe care neconcentram din Europa Centrala, dar si forta de munca binecalificata pe care am gasit-o aici", a declarat Andre Fraaga,director de dezvoltare internationala al grupului Renovatio.

Grupul Renovatio are activitati in Romania, Polonia, Bulgaria siItalia, fiind cunoscut pe piata locala mai ales prin investitiilepe care le deruleaza pe segmentul eolian. Astfel, la sfarsitulanului 2008 EDP Renovaveis, divizia de investitii eoliene agrupului Energias de Portugal a preluat 85% din Renovatio Power,companie care dezvolta mai multe proiecte eoliene in Romania.

Unitatea de productie de paanouri fotovoltaice de la Satu Mareva avea o productie anuaala de circa 210.000 de paanoauri, cea maimare parte a acesateia urmand sa fie exportata.

"Panourile sunt destinate atat pentru casele obisnuite, cat sipentru parcurile solare, in prima faza suta la suta din ceea ceproducem aici uramand sa fie exportat in tari preacum Italia sauPortugalia. Roamania inca se chinuie sa aiba o schema de sprijinpenatru investitiile in energia solaara si de aceea nu suntproiecte pe care sa le alimentam acum cu produsele noastre. Inpriama faza, fabrica va alimenta doar proiectele pe care ledezavoltam noi", a mai spus Fraga.

Potrivit acestuia grupul dezvolta in prezent pe plan europeanproiecte solare cu o capacitate cuprinsa intre 250 si 300 MW.

"Tinand cont de faptul ca fabrica este complet automatizata, inprima faza am avut nevoie de 17 angajati, urmand ca pana lasfarsitul anului numarul acestora sa ajunga la 30 de oameni. Candfabrica va fi complet operationala vor exista 50 de locuri demunca", a mai spus reprezentantul Renovatio.

Potrivit reprezentatilor companiei, aceasta este prima fabricade panouri fotovoltaice din Romania.

Potrivit site-ului grupului Renovatio, in prezent comapaniadezvolta proiecte eoliene de 800 MW, mai mult decat un reactor alcentralei nucleare de la Cernavoda, din care 275 MW ar putea devenioperationali anul acesta.

Potrivit specialistilor din piata in 2010 Romania ar putea treceprintr-un adevarat boom eolian, astfel ca pana la sfarasitul anuluiar putea fi pusi in functiune in cel mai optimist scenariu proiectecu o capacitate de 600 MW, in crestere semnificativa fata de cei 14MW pe care Romania ii avea instalati la sfarsitul anuluitrecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO