Companii

Investitia Kronospan de la Brasov stagneaza

18.07.2003, 00:00 62

Compania elvetiana Kronospan ar putea renunta la o investitie de circa 200 milioane euro intr-o fabrica de procesare a lemnului, situata in apropiere de Brasov, deoarece nu a primit inca facilitatile solicitate pentru efectuarea investitiei, afirma surse apropiate afacerii.
"Constructia fabricii stagneaza pentru ca nu au primit inca facilitatile cerute", au declarat surse din cadrul Ministerului Economiei si Comertului.
Si Marian Saniuta, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) a declarat ca reprezentantii Kronospan "au cerut facilitati pe care nu le putem acorda, mai ales ca se apropie data intrarii in Uniunea Europeana".
Pe de alta parte, oficialii Kronospan spun ca firma va continua sa investeasca in fabrica de la Brasov. "De renuntat, nu vom renunta la constructia fabricii", a declarat pentru Ziarul Financiar Alina Maftei, din cadrul Kronospan Romania SRL. Ea insa nu a oferit detalii legate de stadiul actual investitiei.
Compania a achizitionat o suprafata de 46 de hectare de teren pe care va fi amplasata constructia si a inceput lucrarile de racordare la utilitati. Fabrica urma sa produca placi aglomerate lemnoase (PAL), placi de fibra cu medie densitate (MDF) si placi lemnoase utilizate la constructia de case (OSB).
Pe plan international, Kronospan este unul dintre marii furnizori de materiale pentru industria mobilei, produsele companiei fiind prezente si pe piata romaneasca, din import.
Placile de PAL (brut sau innobilat) si MDF sunt printre cele mai cautate materiale pentru produsele de mobilier, iar capacitatea de productie autohtona de astfel de placi se ridica in prezent la circa 750.000 de metri cubi. Un alt mare investitor pe aceasta piata este grupul italian Frati, care a construit doua fabrici in Sebes, in urma unor investitii de 180 mil. $.
Potrivit unor alte informatii, grupul Pilkington a renuntat, de asemenea, la o investitie de peste 100 mil. $ intr-o fabrica de geam float, ce urma sa fie construita tot in apropiere de Brasov. Pe langa problemele legate de concurenta si de scaderea vanzarilor pe plan extern, unele surse apropiate afacerii afirma ca reprezentantii Pilkington au fost nemultumiti de evolutia discutiilor cu oficialii Guvernului, carora le-au cerut facilitati pentru inceperea investitiei. bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO