Companii

Inundatiile din 2005 au repus pe val profitul Hidroelectrica

15.03.2006, 00:00 28

Producatorul de energie electrica Hidroelectrica a obtinut anul trecut un castig net de aproximativ 17 milioane de euro, dupa ce aproximativ 55,5 milioane de euro au fost redirectionate din profitul companiei catre acoperirea pierderii-record inregistrate in 2003.

Compania a Inregistrat acum trei ani pierderi de peste 98 de milioane de euro pe fondul secetei din lunile de vara, care a produs la vremea respectiva o criza in sistemul energetic din Romania.

Hidroelectrica va acoperi integral aceasta pierdere din 2003 abia din profitul ce va fi obtinut in 2006.

"Estimam atingerea unui profit pentru 2005 in valoare de aproximativ 260 de milioane de lei (72,2 milioane de euro) din care 200 de milioane de lei (55,5 milioane de euro) vor fi directionate pentru acoperirea datoriei restante", a declarat Traian Oprea, directorul general al societatii Hidroelectrica.

Astfel, in mainile Hidroelectrica va ramane un profit net din exercitiul pe 2005 de aproximativ 60 de milioane de lei (16,7 milioane de euro).

In 2004, compania obtinea un profit brut de aproximativ 73,7 milioane de lei (18,1 milioane de euro) din care 70 de milioane de lei (17,2 milioane de euro) au luat calea acoperirii pierderilor din 2003. Profiturile brute inregistrate de companie nu sunt supuse impozitarii in perioada in care aceasta inca inregistreaza pierderi.

Comparativ cu anul 2004, cifra de afaceri a companiei a inregistrat un salt de aproximativ 67%, ajungand la un nivel de 2.111 milioane de lei (586,6 milioane de euro).

Rezultatele consemnate anul trecut au adus si o depasire a propriilor estimari cu aproximativ 24% pentru producatorul de energie electrica.

"Unul dintre principalii factori care au stat la baza acestei cresteri au fost ploile abundente, care au determinat realizarea productiei record de energie electrica in hidro", a continuat Oprea. "Am reusit sa producem aproximativ 20.103 GWh ceea ce asigura 34% din consumul total", a mai precizat directorul Hidroelectrica.

In luna iulie a anului trecut, moment in care s-au inregistrat cele mai abundente precipitatii, oficialii Hidroelectrica au anuntat ca productia de energie electrica a companiei ajunsese la jumatate din cantitatea de electricitate produsa la nivel national, insa situatia era una temporara, determinata de conditiile meteorologice din perioada respectiva.

Desi ploile reprezinta principala sursa de profit pentru Hidroelectrica, reprezentantii companiei au tinut sa precizeze la acea vreme ca firma nu a avut numai de castigat din acele evenimentele, ci a inregistrat si pagube, inundatiile provocand degradari la constructii, precum canale, maluri si drumuri de acces.

Cresterea tarifelor rezultata din alinierea de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pe diferitele segmente - producatori, transportator, distribuitori - a sustinut semnificativ cresterea cifrei de afaceri inregistrate de companie.

Compania a reusit sa extraga avantaje si din liberalizarea pietei energiei. In acest context, orice consumator industrial poate deveni consumator eligibil, statut care ii ofera posibilitatea negocierii pretului si a cantitatii cu orice furnizor sau producator de pe piata libera. Exporturile au avut o contributie redusa la cresterea cifrei de afaceri aferente anului trecut.

"Anul acesta poate fi un an moderat din punctul de vedere al cantitatii de energie electrica vanduta de catre Hidroelectrica", a continuat Oprea.

"Veniturile vor fi insa mai mari pentru societate datorita negocierilor de crestere de tarife la toti clientii, consumatori eligibili sau furnizori", a mai spus acesta. Reprezentantul societatii crede ca va obtine rezultate avantajoase si din tranzactiile incheiate pe bursa de energie OPCOM (Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania).

Hidroelectrica este cel mai ieftin producator intern de energie electrica, ceea ce i-a permis sa se pozitioneze in postura de principal exportator de electricitate al Romaniei si unul dintre marii jucatori de pe piata libera de energie.

Compania, care are in portofoliu complexul hidroenergetic de la Portile de Fier, are o pondere de circa 30% din productia de energie a Romaniei.

Pentru a compensa scaderea productiei de energie, compania a fost nevoita sa cumpere energie scumpa de la termocentrale pentru a-si onora contractele incheiate la export si pe piata interna.

"In momentul de fata putem spune ca datoriile catre producatorii termo sunt aproape acoperite", au precizat reprezentantii companiei. Hidroelectrica are capacitati de productie cu o putere instalata de 6.288 MW, din care 82 MW la cinci statii de transmisie, 172 MW la 224 de microhidrocentrale si 6.036 MW la hidrocentrale de mari dimensiuni.

Compania, aflata in portofoliul statului roman, a lansat in toamna anului 2001 in atentia investitorilor privati asa-numita afacere a hidrocentralelor, prin care si-a propus sa finalizeze unitati de producere a energiei aflate in diverse faze de executie prin atragerea de capital extern, valoarea investitiilor fiind estimata atunci in jur de 1,5 miliarde de euro.

In paralel, compania deruleaza un amplu program de retehnologizare, cum este si cazul complexului hidroenergetic Portile de Fier.

"In 2005, nivelul investitiilor in directia retehnologizarii s-a ridicat la aproximativ 1.100 de milioane de lei (305,5 mil. euro), iar pentru 2006 estimam un buget de investitii de circa 1.300 de milioane de lei (361,1 mil. euro)", au adaugat reprezentantii societatii.

Contractele de reabilitare a hidrocentralelor de la Portile de Fier I si II au fost semnate cu concernul elvetiano-austriac VA Tech, valoarea cumulata a acestora depasind pragul de 220 de milioane de euro. Contractele sunt inca in derulare.

Societatea opereaza prin intermediul a 12 sucursale si numara peste 5.000 de angajati. roxana.petrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO