Companii

Intrarom isi recapata suflul dupa scaderea de anul trecut

14.05.2003, 00:00 48

Intrarom, filiala din Romania a grupului elen de telecomunicatii si IT Intracom, estimeaza pentru 2003 o crestere de 10-15% a cifrei de afaceri in comparatie cu anul trecut, cand s-a situat la 55 de milioane de dolari (mai putin de jumatate din nivelul anului 2001 - 118 milioane de dolari). Revenirea se bazeaza pe scaderea dependentei de cel mai mare client de pana acum, Romtelecom.
"Noi ne mentinem previziunile de crestere a cifrei de afaceri cu circa 10-15%, avand in vedere ca pana acum suntem in grafic", a declarat pentru Ziarul Financiar Konstantinos Tsoukalidis, vicepresedintele Intracom.
Intrarom este interesata de informatizarea primariilor din Constanta si Cluj-Napoca si intentioneaza sa profite de relatia privilegiata cu gigantul american din industria apararii Raytheon pentru a ajunge la un acord cu MApN in ceea ce priveste retehnologizarea armatei romane.
Compania incearca astfel sa gaseasca si alte surse de profit, in afara de colaborarea cu RomTelecom. Operatorul national de telefonie fixa a stopat investitiile in retehnologizare si modernizare anul trecut, contribuind astfel la injumatatirea cifrei de afaceri a Intrarom, principalul sau furnizor.
De altfel, estimarile Intrarom referitoare la rezultatele financiare pentru 2003 nu includ o eventuala reluare a investitiilor la operatorul de telefonie mobila Cosmorom si compania RomTelecom. In acelasi context, ponderea livrarilor catre OTE a scazut de la 60% din total la 25% in ultimii ani, pe masura ce Intracom cauta sa elimine dependenta fata de un anumit client, a spus Tsoukalidis.
Intrarom se situeaza pe locul trei in cadrul grupului in ceea ce priveste cifra de afaceri si in primele cinci locuri in ceea ce priveste profitul. De la infiintare si pana la sfarsitul anului trecut, Intrarom a investit 46 de milioane de dolari in Romania.
In incercarea de a gasi si alte surse de profit, compania se va orienta spre alte proiecte de informatizare a primariilor, deoarece, potrivit lui Konstantinos Tsoukalidis, "in Romania multe lucruri de interes pentru comunitatea oamenilor de afaceri au loc la nivel local. Intrarom a castigat licitatia pentru realizarea sistemului informatic integrat al Primariei din Bucuresti. De asemenea, cum integrarea in NATO presupune si retehnologizarea si modernizarea armatei romane, compania intentioneaza sa se slujeasca de parteneriatul cu Raytheon, liderul mondial in industria de aparare, pentru a furniza echipamente de ultima generatie, deoarece "acum este nevoie mai mult de electronica decat de tunuri", crede Tsaoukalidis.
Totusi, cifra de afaceri a Intracom nu va reveni la rata de crestere inregistrata in perioada 1998-2001 din cauza recesiunii mondiale din domeniu, desi se asteapta o usoara crestere fata de anul trecut.
Grupul elen de telecomunicatii si informatica estimeaza o cifra de afaceri de 1,57 miliarde de euro pentru 2003, in comparatie cu cu 1,5 miliarde de euro in 2002, a declarat Tassos Dimopoulos, director general al diviziei de telecomunicatii a grupului. "Ritmul de crestere a veniturilor in perioada 1998 si 2000 s-a situat intre 30 si 60%. Declinul sectorului IT&C a determinat o crestere mai lenta a cifrei de afaceri", a adaugat Dimopoulos. Profitul inainte de taxe este estimat la 265 milioane euro pentru acest an, fata de 255 de milioane anul trecut. "Profitul a urmat evolutia cifrei de afaceri. Rata de crestere inregistrata in ultimii ani a scazut fata de perioada anilor 1998-2000, cand a depasit si 60%", a spus Dimopoulos.
Intracom exporta in 56 de tari, iar valoarea livrarilor catre clientii din afara Greciei ar urma sa ajunga la 380 de milioane de euro la sfarsitul anului 2003, cu peste 100 de milioane de euro mai mult fata de 2002 si 2001. Circa 34% dintre exporturile Intracom se indreapta catre Balcani, iar 31% dintre produse sunt livrate in America. De altfel, compania intentioneaza sa deschida patru sucursale in America Latina.
Grupul Intracom a fost fondat in 1977 de magnatul grec Socrates Kokkalis si a intrat pe piata romaneasca in 1993, odata cu infiintarea Intrarom Romania, o societate mixta intre Automatica Bucuresti si Intracom Grecia. raluca.badea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO