Companii

Intrarea in supermarketuri a dublat afacerile Spar Groupe Olt

18.08.2004, 00:00 125

Producatorul de mezeluri Spar Groupe Olt a anuntat pentru primele sase luni ale acestui an vanzari de 4,5 milioane de euro, duble fata de cele din aceeasi perioada a anului trecut, cand s-au situat la 1,8 milioane de euro. Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 7 milioane de euro, si estimeaza pentru acest an 14 milioane de euro.
"Cresterea este datorata in principal intrarii pe marile lanturi de magazine - Cora, Carrefour si Mega Image - incepand cu a doua jumatate a anului trecut. Piata mezelurilor se confrunta insa in ultimele luni cu o puternica criza a materiei prime, ale carei preturi s-au dublat", spune Iulius Dinu, directorul general al Spar Groupe.
Compania detine o unitate de productie in localitatea Potcoava din judetul Olt, cu o capacitate anuala de peste 3.000 de produse din carne. Spar Groupe va definitiva la inceputul anului viitor o investitie de doua milioane de euro din care jumatate sunt asigurati din fonduri Sapard intr-o noua fabrica de salamuri crud-uscate. "In acest moment, constructia este definitivata in proportie de 75% iar dupa ce o vom pune in functiune capacitatea anuala de productie a salamurilor crud-uscate va ajunge la 500 de tone, dubla fata de acest moment", afirma Dinu.
Spar Groupe intentioneaza sa construiasca a treia fabrica de mezeluri, pentru care a achizitionat deja terenul. Producatorul de mezeluri este un jucator regional in partea de sud a tarii, insa intentioneaza sa intre si pe piata din vestul tarii in urma dezvoltarii sistemului propriu de distributie. "Vrem sa intram si pe vestul tarii, la inceput cu depozite inchiriate dupa care vom investi in propriile depozite", afirma Dinu.
Compania detine si o ferma proprie populata cu 18.000 capete de porci. "Aproximativ 70% din materia prima ne-o asiguram singuri, iar restul importam sau cumparam de la diferiti producatori autohtoni", spune Dinu.
Spar Groupe mai detine o fabrica de premixuri animale (folosite in compozitia furajelor), restaurante si 12 magazine proprii in Craiova, Slatina, Bals si Craiova. Compania are un numar de 150 de angajati, iar actionarul principal este Spak Constantin, stranepotul unui renumit procesator de carne din perioada primului razboi mondial: Spak Iulius.
Piata produselor procesate din carne a fost estimata pentru anul trecut la circa 260 de milioane de euro (130.000 de tone). Principalii jucatori din piata sunt Cris-Tim, Aldis Calarasi, Tabco-Campofrio, Kosarom Pascani, Caroli, Medeus Bucuresti si Principal Construct Prahova.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO