Companii

Intarirea leului a marit pierderile Electromagnetica

24.05.2005, 19:20 11

Producatorul de echipamente electrice si electronice Electromagnetica Bucuresti a inregistrat in primul trimestru al acestui an o pierdere de 5,7 miliarde de lei (150.000 de euro), de peste trei ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada a lui 2004, cånd pierderile s-au cifrat la 1,8 miliarde de lei (45.000 de euro).

Cifra de afaceri a companiei a crescut insa cu peste 25% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, ajungånd la nivelul de 3,25 milioane de euro (120,4 miliarde de lei).

a??Pierderea are mai multe cauze, insa cea mai puternica influenta asupra acestor rezultate a avut-o evolutia cursului valutar. Unele contracte au fost incheiate anul trecut cånd cursul se afla la un anumit nivel, iar intarirea leului a afectat semnificativ veniturile obtinute din aceste contracte. Pentru perioada urmatoare ne vom lua masuri de protectie impotriva fluctuatiilor de cursa??, a declarat Eugen Scheusan, directorul general al Electromagnetica.

Scheusan a precizat ca, de regula, rezultatele societatii sunt mai slabe in primul trimestru datorita activitatii mai reduse a principalilor beneficiari. Cei mai mari clienti ai Electromagnetica sunt Electrica, producatorul de automobile Dacia Renault, SNCFR, Ministerul Apararii Nationale si RomTelecom.

Pentru acest an, compania estimeaza o crestere cu circa 25% a cifrei de afaceri, påna la nivelul de 17,8 milioane de euro (650 mld. lei), comparativ cu vånzarile de 14 milioane de euro (570 mld. lei) realizate in 2004. a??In principiu urmarim o crestere a rezultatelor superioara ratei inflatiei. Totusi, este greu de prognozat un nivel al profitului, in conditiile in care previziunile privind evolutia cursului de schimb sunt contradictorii, iar o parte importanta din productia industriala merge la exporta??, a spus Scheusan.

In prezent, exporturile companiei reprezinta intre 30 si 35% din cifra de afaceri a companiei, insa se urmareste majorarea acestui procentaj. Pe fondul declinului pietei telefoniei fixe, Electromagnetica si-a restructurat activitatea, investind in utilaje pentru dezvoltarea capacitatilor de productie de matrite, in principal pentru industria auto, si utilaje de injectare in mase plastice. Pentru acest an, societatea si-a programat investitii de peste un milion de euro.

Electromagnetica este aproape de achizi-tionarea unui teren cu suprafata de 5 hectare in apropierea soselei de centura a Bucurestiului. a??Achizitia acestui teren reprezinta o alternativa pentru plasarea disponibilitatilor banesti ale companiei, in conditiile in care rentabilitatea depozitelor bancare continua sa scadaa??, a precizat directorul societatii.

Electromagnetica este controlata de catre Asociatia Salariatilor, care detine 54,1% din actiuni. Actiunile companiei sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri derulåndu-se la pretul de 3.400 lei/actiune.

andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO