Companii

Institutul Naţional de Statistică a reconfirmat creşterea economică din primele nouă luni la 7,1% pe serie brută, avans susţinut în primul rând de consumul populaţiei, care a urcat cu 4,7%, urmat de varianţia stocurilor şi investiţii

Autor: Roxana Rosu

07.12.2021, 09:20 115

Institutul Naţional de Statistică a reconfirmat creşterea economică din primele nouă luni la 7,1% pe serie brută, avans susţinut în primul rând de consum, care a urcat cu 4,5%, urmat de varianţia stocurilor, cu 3%, şi investiţii, care s-au majorat cu 1,5%.

Cea mai mare creştere a fost raportată de consumul final al populaţiei, cu un plus de 4,7% la nouă luni.

În schimb, un impact negativ l-a avut Exportul net (-1,9%), consecinţă a creşterii volumului exporturilor de bunuri şi servicii cu 13,8%  corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii (16,7%).

Cele mai importante contribuţii la creşterea PIB au venit din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+2,0%), cu o pondere de 18,7% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 10,9%, urmat de industrie (+1,3%),  cu o pondere de 19,1% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 7,1%, şi agricultura, silvicultura şi pescuitul (+1,0%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,1%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate, cu 23,2%.

O contribuţie pozitivă semnificativă au avut-o impozitele nete pe produs (+0,8%), acestea înregistrând o creştere a volumului lor cu 9%.

În T3, Produsul intern brut a crescut cu 7,4% pe seria brută şi de 8,1% pe seria ajustată sezonier, faţă de T3 2020. Comparativ cu T2 2021, creşterea a fost de 0,4%.

Din punct de vedere valoric, PIB-ul a fost de 866 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 6,9% faţă de perioada ianuarie-septembrie. Pe serie ajustată sezonier, Produsul Intern Brut a fost de 819 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 7,1% .

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO