Companii

Insolvenţa a ajuns la una dintre fabricile de mobilă unde Şucu se numără printre acţionari

Insolvenţa a ajuns la una dintre fabricile de mobilă unde Şucu se numără printre acţionari

Dan Şucu, acţionar minoritar al Ilefor: Sunt două fabrici care lucrează pentru grup şi care merg prost

Autor: Ioana David

06.06.2011, 23:48 1733

Producătorul de mo­bilă Ilefor din Târgu Mureş, la care omul deafaceri Dan Şucu deţine un pachet minoritar de acţiuni, a intrat îninsolvenţă, iar administrator judiciar este com­pania RVA MureşInsol­vency Spe­cialists.

Prima adunare a creditorilor va avea loc la finalul lunii iunie,potrivit unui comunicat transmis BVB, compania fiind cotată pepiaţa Rasdaq a BVB, acolo unde are o capitalizare de 1,1 mil. lei(0,3 mil. euro).
"Sunt două fabrici care lucrează pentru grup şi care merg prost", aspus Dan Şucu, care nu a dorit să precizeze care este a douafabrică. El nu a dorit să facă mai multe comentarii pe margineasituaţiei de la Ilefor, spunând că este acţionar minoritar şi că defapt consiliul de administraţie ar trebui să comenteze.Reprezentanţii Ilefor nu au putut fi contactaţi până la închidereaediţiei.
Ilefor a avut în 2010 o cifră de afaceri de 5,7 milioane de lei(1,4 milioane de euro), în scădere cu 35% comparativ cu nivelul de8,8 mil. lei (2,1 mil. euro) din 2009. La finalul anului trecut încadrul companiei lucrau 217 oameni.
"Am dat preavize la 49 de angajaţi", a spus Ignaţie Todor-Soo,asociat coordonator al RVA Mureş Insolvency Specialists SPRL. El aadăugat că va putea oferi mai multe detalii zilele următoare.
La începutul anului angajaţii Ilefor s-au aflat în grevă cerânddrepturi salariale restante şi implementarea unei noi grilesalariale mai mari.
Potrivit datelor de pe site-ul Mobexpert, Ilefor produce în seriemică mobilier de casă din lemn masiv, exportând în Franţa,Germania, Olanda, Belgia.
Acţionariatul Ilefor se împarte între Dan Şucu (18,2%), firmaDamaro Invest SRL din Bucureşti (30%) şi alţi acţionari, potrivitraportărilor de pe Bursă.
Celelalte fabrici din grupul Mobexpert sunt Samus Mex, Ergo Mex,Moldo Mex, Mureş Mex, Confo Mex, Studio Mex, Soft Mex, potrivitdatelor de pe site-ul Mobexpert. Situaţia de insolvenţă de laIlefor este prima de acest fel care atinge una dintre fabricile lacare acţionar este Dan Şucu.
Grupul Mobexpert cuprinde şi o reţea de 32 de magazine şihipermagazine, iar anul trecut a avut afaceri de aproximativ 110mil. euro.
Mobexpert, cel mai mare jucător din industria mobilei, aînregistrat în primele trei luni ale acestui an o cifră de afaceriîn scădere cu 5%, însă a recuperat o parte din declin în aprilie.Dan Şucu a anunţat încă de la începutul anului că se aşteaptă cavânzările Mobexpert să revină pe creştere în 2011, după o scăderede 4% în 2010.
Pe piaţa mobilei o altă companie atinsă de insolvenţă este Staer,care se află din decembrie în această situaţie. Staer deţine ocapacitate de producţie situată în Galaţi, unde produce înprincipal mobilier la comandă, şi o reţea de peste 20 de magazineîn întreaga ţară, potrivit ultimelor date disponibile. Staer a fostînfiinţată în 1992 de Nicolae Ştefan, iar în anii premer­gătoricrizei devenise unul dintre cei mai dinamici retaileri.
Pe piaţa mobilei printre jucători se numără IKEA, kika, Elvila şialţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO