Companii

INS: Managerii estimează în perioada august-octombrie creşterea activităţii în toate ramurile economiei, dar şi a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţ

INS: Managerii estimează în perioada august-octombrie...

Autor: Roxana Rosu

27.08.2021, 09:19 125

Managerii estimează în perioada august-octombrie creşterea activităţii în toate ramurile economiei, dar şi a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţ, potrivit datelor publicate de INS.

În acelaşi timp, sondajul arată relativa stabilitate a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii în această toamnă.

Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură din luna august 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creşterea moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%). Pentru activitatea de fabricare a echipamentelor electrice se estimează cea mai mare creştere (sold conjunctural +20%), urmată de activităţile de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +16%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +22%).

În construcţii, volumul de activitate va înregistra pentru următoarele trei luni un avans moderat (sold conjunctural +11%), iar managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +38%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +17%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +15%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%).  

Managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +32%).

Conform estimărilor din luna august 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +9%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO