Companii

INS: Afacerile din comerţul cu ridicata (în centrele angro) s-au redus în luna aprilie cu 8,7% faţă de perioada similară din 2019 şi cu 25% faţă de martie 2020

INS: Afacerile din  comerţul cu ridicata (în centrele...

Autor: Roxana Rosu

17.06.2020, 09:28 159

Afacerile din  comerţul cu ridicata (în centrele angro) s-au redus în luna aprilie cu 8,7% faţă de perioada similară din 2019, pe fondul scăderii activităţilor de intermediere (-21,9%), a comerţului specializat cu alte  produse (-20%),  a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-13,6%), precum şi a celor de  echipament informatic şi de telecomunicaţii (-12%), arată datele INS.

De asemenea, în aprilie s-au diminuat şi afacerile din comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-6,4%), comerţul cu ridicata nespecializat (-5,0%) şi din comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-3,9%). Comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii a crescut cu 31,6%.

Faţă de martie 2020, comerţul angro a pierdut 25%, pe serie brută, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-38%), comerţul cu ridicata al produselor agricole  brute şi al animalelor vii (-31,3%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-25,2%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-22,8%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-22,3%), comerţul cu ridicata nespecializat (-19,9%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-14,9%) şi comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-11,4%).

Ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri din aprilie a scăzut  cu 16,9% faţă de martie şi cu 8,7% faţă de aprilie 2019.

În ceea ce priveşte primele patru luni ale anului, afacerile din comerţul angro au crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8%, respectiv cu 4,6%.

Pe serie brută, creşterea din ianuarie-aprilie 2020 a fost susţinută de comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+39,6%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+15%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+10%), comerţului cu ridicata nespecializat (+9,7%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+6,1%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+1,1%) şi comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+0,2%). Activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata au scăzut cu 12,4%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO