Companii

Injectie de capital de 4 mil. $ la proprietarul Ibis

26.11.2002, 00:00 32

Societatea Continental-Nord SA intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu patru milioane de dolari, dintre care 1,2 milioane dolari prin aport in numerar, iar diferenta prin aport in natura, respectiv prin includerea in patrimoniu a unui hotel din Constanta, a declarat ieri Daniel Vasilescu, presedintele Consiliului de Administratie al companiei.
Majorarea capitalului social este necesara pentru realizarea unor investitii si pentru achitarea datoriilor pe care Continental-Nord le are la compania Continental, actionarul majoritar al societatii.
"Continental-Nord trebuie sa stinga datoriile catre compania Continental ramase in urma investitiei pentru hotelul Ibis din Bucuresti. Practic, lantul Continental a fost si actionar majoritar si finantator al societatii. In plus, avem nevoie de fonduri pentru inceperea lucrarilor la hotelul Novotel din Constanta, care va fi inclus in patrimoniul societatii Continental-Nord", a spus Vasilescu.
Astfel, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor, convocata de conducerea societatii Continental-Nord in data de 17 decembrie, va discuta majorarea capitalului prin aport in numerar, respectiv in natura, reprezentat de structura viitorului hotel din Constanta, valoarea estimata a cladirii fiind de 2,8 milioane de dolari.
"Cladirea a inceput sa fie construita inainte de 1989 si a ramas neterminata, fiind acum in proprietatea lantului Continental", a spus Vasilescu. Constructia hotelului din Constanta va necesita investitii de circa zece milioane de dolari si va incepe spre sfarsitul acestui an.
In afara de finantarea constructiei hotelului din Constanta, Continental-Nord SA va utiliza o parte din fondurile rezultate in urma majorarii de capital pentru realizarea unor imbunatatiri la hotelul Ibis.
Investitiile pentru renovarea fostului hotel Nord au fost de 14 milioane dolari si urmau sa fie amortizate in termen de cinci ani, potrivit reprezentantilor societatii. Ibis dispune de 250 de camere si sapte sali de conferinta, precum si restaurantul L'Estaminet.
Societatea Continental Nord, constituita in 1998 de firmele Continental (cu 67% din capital) si Nord SA (33%), a avut de ales intre marcile Ibis si Holiday Inn, pentru ca in final sa stabileasca o intelegere avantajoasa cu grupul francez Accor. Hotelul Ibis functioneaza in baza unui contract de management de zece ani, incheiat intre lantul Continental si grupul francez Accor, prin care firma romSneasca a obtinut dreptul de a utiliza respectiva marca. Conform contractului negociat de societatea Continental Nord cu proprietarii lantului hotelier Accor, din care face parte si marca Ibis, investitiile pe anul viitor vor reprezenta 3% din cifra de afaceri, fara TVA.
In prezent, Continental-Nord are un capital social de 161 miliarde lei, iar ponderile actionarilor s-au modificat, astfel ca lantul Continental detine acum 73% si Nord SA cu 27% din actiuni.
Continental SA detine singurul, deocamdata, lant hotelier autohton, care include 11 hoteluri. Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 14 milioane de dolari, in crestere cu 33% fata de valoatrea inregistrata anul precedent. Continental intentioneaza sa investeasca in urmatorii doi ani 32 mil. $ pentru extinderea lantului hotelier, astfel incat numarul de camere sa ajunga, de la 1.400 in prezent, la 2.000 pana la sfarsitul perioadei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO