Industrie

Veste bună pentru agricultorii români: plăţile directe vor fi de minimum 11,5 mld. euro în 2014-2020

Veste bună pentru agricultorii români: plăţile...

"Documentul de azi-noapte rămâne un document bază, adică cele asupra cărora deja s-a convenit aşa rămân. Nu aş vrea să vorbesc despre sume, pentru că urmează o reducere de încă 30 de miliarde, urmează să o discutăm în perioada următoare. Ceea ce ştiu însă cert este că în momentul de faţă pentru exerciţiul bugetar 2014-2020 agricultorii români vor avea o creştere la plăţile directe de minimum 5 miliarde de euro. Deci, la cele 5,5 deja existente se mai adaugă alte cinci miliarde", a explicat Traian Băsescu.

El a subliniat importanţa reducerii decalajelor în privinţa nivelului subvenţiei pentru agricultori.

"Avem pe tarabe produse din Ungaria, din Italia, din Franţa şi am uitat să mai producem zarzavaturi. Fermierii români sunt afectaţi datorită diferenţei de subvenţii, România e afectată pe competitivitate. Şi, din acest motiv, vedeţi în piaţă de multe ori produse din Italia sau Franţa ori Olanda mai ieftine decât cele din România, inclusiv floricele. Avem o diferenţă mare de subvenţie şi pentru noi este un obiectiv important să mărim subvenţia, să micşorăm decalajul, chiar dacă nu va fi peste noapte. Aceste lucruri le ştiu cert în momentul de faţă şi nu aş vrea să vorbesc mai mult", a continuat Traian Băsescu.

El a estimat că subvenţia pe hectar arabil pentru agricultorii români ar putea ajunge la 190-200 de euro în anul 2020, faţă de 117 euro pe hectar cât este în prezent.

Preşedintele a precizat că propunerea comisarului european Dacian Cioloş privind convergenţa pe agricultură s-a acceptat. "Pe şase ani, nu pe patru ani. E greu să dau o cifră până în 2020, dar, dacă îmi este permis, aş spune 190-200 de euro pe hectar (vor primi fermierii români pe hectar - n.r.)", a adăugat Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO