Industrie

INS: Managerii estimează pentru iulie-septembrie creşterea moderată a activităţii în industrie şi comerţ, în paralel cu majorarea moderată a numărului de angajaţi în construcţii şi comerţ şi creşterea preţurilor în comerţul cu amănuntul

INS: Managerii estimează pentru iulie-septembrie...

Autor: Cristina Bellu

28.07.2020, 09:12 134

Managerii estimează pentru perioada iulie-septembrie o creştere moderată a activităţii în industrie şi şi în comerţul cu amănuntul, în paralel cu majorarea moderată a numărului de angajaţi în construcţii şi comerţ, şi creşterea preţurilor în comerţul cu amănuntul, arată ancheta conjuncturală pentru luna iulie realizată de INS.

La nivelul industriei prelucrătoare, managerii preconizează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +11%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra creştere accentuată (sold conjunctural +49%), în timp ce, pentru activitatea de fabricare de maşini, utilaje şi echipamente se va înregistra scădere (sold conjunctural -18%).

În acelaşi timp, numărul de salariaţi se va reduce moderat, soldul conjunctural fiind de -13% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%).

În sectorul construcţiilor, activitatea va înregistra o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +23%) şi o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +10%).

Pentru comerţul cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +8%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +23%).

Totodată, conform estimărilor din luna iulie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -14%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO