Industrie

INS confirmă creşterea economică de 1,4% în trimestrul al doilea

Datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS) confirmă creşterea economică de 1,4% înregistrată în cel de-al doilea trimestru, faţă de primul trimestru al anului, în acord cu estimările făcute de INS în luna august.

În trimestrul al doilea din 2018, PIB-ul a făcut un salt de 4,1% pe serie brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier faţă de perioada similară din 2017, în timp ce pentru perioada ianuarie-iunie 2018, PIB-ul a crescut cu 4,1% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier, comparativ cu S1/2017.

"Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul II 2018, nefiind, însă, înregistrate diferenţe semnificative faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 226 din 7 septembrie 2018.", precizează INS.

Pe categorii de resurse, comparativ cu varianta provizorie (1), în trimestrul II 2018, dinamica PIB nu a înregistrat modificări, se subliniază în comunicatul de presă al INS. Dinamica valorii adăugate brute s-a micşorat cu 0,2 puncte procentuale; volumul impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 1,9 puncte procentuale.

Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în: agricultură, silvicultură şi pescuit (-0,3 puncte procentuale); industrie (+0,2 puncte procentuale); administraţie publică şi apărare (care include asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială; -1,2 puncte procentuale).

Pe categorii de utilizări, din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la creşterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice, de la -0,1% la -0,4%, ca urmare a reducerii volumului său de la 99,0% la 97,3%; formarea brută de capital fix, de la -0,7% la -1,1%, ca urmare a reducerii volumului său de la 97% la 95,2%.


 

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.