Industrie

Inflaţia a scăzut la 3,5% în septembrie, după 3,9% în august. Citricele au înregistrat cele mai mari scumpiri

Inflaţia a scăzut la 3,5% în septembrie, după 3,9%...

Autor: Cristina Bellu

11.10.2019, 09:49 253

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 3,5% în septembrie, marcând o scădere de 0,4 puncte procentuale faţă de evoluţia înregistrată în luna august, potrivit datelor transmise vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Raportul INS indică o scădere a preţurilor alimentelor cu 4,7% faţă de 5% în august, în timp ce serviciile au stagnat la 4,2%, iar mărfurile nealimentare au scăzut la 2,7% de la 2,9% în august.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,5%.

De la începutul anului, cele mai mari creşteri preţ au fost înregistrate la citrice (25,6%), fructe şi conserve din fructe (13,4%) şi cartofi (11,9%), în timp ce ouăle s-au ieftinit cu aproape 5%, iar gazele cu 4,93%.

(Sursa: INS)

BNR a transmis la începutul lunii octombrie că "cele mai recente evaluări relevă perspectiva menţinerii ratei anuale a inflaţiei deasupra intervalului ţintei până la finele anului curent, pe o traiectorie uşor inferioară celei evidenţiate în cea mai recentă prognoză pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din august 2019”

La începutul lunii august prognoza BNR pentru inflaţia la final de 2019 era de 4,2% an la an.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO