Industrie

Economia mondială a crescut a şasea lună consecutiv în decembrie 2020. BT: Industria prelucrătoare, motorul economiei mondiale, a înregistrat cel mai bun ritm din februarie 2018, evoluţie care confirmă scenariul relansării în V

Economia mondială a crescut a şasea lună consecutiv...

Autor: Cristina Bellu

07.01.2021, 08:47 1556

Economia mondială a crescut pentru a şasea lună consecutiv în decembrie 2020, în pofida persistenţei crizei sanitare în Europa şi America de Nord, arată o analiză a Băncii Transilvania pe baza statisticilor cu privire la evoluţia indicatorilor PMI (Purchasing Managers’Index) din industria prelucrătoare şi sectorul de servicii din economia mondială, în luna decembrie, şi anul 2020, publicate de Markit Economic.

Aceşti indicatori sunt estimaţi împreună cu JPMorgan şi evidenţiază dinamica comenzilor noi, producţiei, locurilor de muncă şi preţurilor în principalele ramuri ale economiei, pragul de 50 puncte separând creşterea de scădere.

“Datele publicate exprimă creşterea economiei mondiale pentru a şasea lună consecutiv în decembrie, confirmându-se intrarea într-un nou ciclu economic, într-o evoluţie puternic susţinută de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice”, spune Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

Potrivit analizei, se evidenţiază creşterea industriei prelucrătoare, motorul economiei mondiale, cu cel mai bun ritm din februarie 2018, evoluţie care confirmă scenariul relansării în V.

 

 

(Sursa: Banca Transilvania)

În acelaşi timp, comenzile noi au crescut pentru a şasea lună consecutiv în decembrie, dar cu un ritm încetinit, pe fondul relansării comerţului internaţional.

Totodată, componenta perspective de evoluţie pentru următoarele 12 luni a înregistrat un nivel ridicat, dar şi-a încetinit creşterea raportat la cel din noiembrie.

Analiza pe componente evidenţiază evoluţia bunurilor intermediare şi bunurilor de capital, confirmându-sei ntrarea într-un nou ciclu investiţional.

“Din perspectiva regională cele mai bune dinamici ale industriei prelucrătoare au fost înregistrateîn Germania, Brazilia şi India în luna decembrie.Pe de altă parte, sectorul de servicii a crescut pentru a şasea lună la rând în decembrie, dar cu un ritm în decelerare: indicatorul PMI în scădere cu 0.4 puncte lună/lună la 51.8 puncte, minimul din iulie, pe fondul intensificării crizei sanitare în Europa şi America de Nord”, consemnează Andrei Rădulescu.

În acelaşi timp, componenta perspective de evoluţie a economiei pentru următoarele 12 luni a înregistrat un nivel superior mediei pe termen lung în decembrie, dar în atenuare comparativ cu nivelul din noiembrie. Astfel, în 2020 indicatorul PMI Compozit a înregistrat un nivel mediu de 46,9 puncte, în scădere cu 4,7 puncte an/an, pe fondul incidenţei pandemiei.

“Se evidenţiază declinul indicatorului PMI din sectorul de servicii cu 5.9 puncte an/an la 46.3 puncte, dat fiind că acest sector a fost cel mai afectat de criza sanitară şi restricţiile implementate pentrucontracararea acesteia. Pe de altă parte, indicatorul PMI din industria prelucrătoare s-a redus cu doar 0.8 puncte an/an la 49.2 puncte în 2020”, adaugă Andrei Rădulescu.

Conform prognozelor actualizate recent de Banca Mondială PIB-ul global ar putea creşte cu ritmuri anuale de 4% în 2021 şi 3,8% în 2022, după ajustarea cu 4,3% din 2020, determinată de incidenţa pandemiei.

 

 

(Sursa: Banca Transilvania)

“În acest scenariu economiile emergente şi în dezvoltare şi cele dezvoltate ar putea creşte cu dinamici anuale de 5%, respectiv 3,3% în 2021, după declinul din 2020 cu 2,6% an/an, respectiv cu 5,4% an/an”, concluzionează Andrei Rădulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO