Industrie

Cum au rămas în funcţiune fabricile germane pe timp de pandemie

Cum au rămas în funcţiune fabricile germane pe timp de...

Autor: Catalina Apostoiu

08.05.2020, 00:05 959

Autorităţile germane, spre deosebire de cele din Italia şi Spania, au oferit fabricilor opţiunea de a rămâne deschise pe timpul pandemiei, scrie The Wall Street Journal. Peste 80% au luat această decizie şi numai un sfert şi-au anulat investiţiile, relevă un sondaj recent al Institute for Economic Research.

Pe măsură ce Statele Unite şi alte părţi ale Europei încep să-şi redeschidă industriile, unele ţări privesc către Germania pentru lecţii despre cum să facă acest lucru în siguranţă. Printre aceste lecţii: businessurile au implementat de la început reguli stricte de siguranţă, managerii au implicat sin­dicatele şi angajaţii în planificări, guvernele regionale au acţionat rapid pentru a testa. În plus, legăturile solide cu China au permis companiilor un avans în ceea ce priveşte planificarea din timp.

Deşi companiile germane au acţionat în general după pro­priile iniţiative, acestea au beneficiat şi de acţiunile gu­vernului privitoare la întreaga populaţie, dar şi de situaţia în general bună a Germaniei raportat la cea a ţărilor vecine mai puternic afectate.

Companiile germane nu sunt imune la impactul coronavirusului. Producţia industrială germană s-a prăbuşit în martie, evidenţiind impactul devastator al închiderilor de fabrici, potrivit Bloomberg. Declinul de 9,2% al producţiei repre­zintă ultimul semn al severităţii declinului ţării. Acesta survine la o zi după ce guvernul a relaxat unele restricţii şi a dat asigurări că lucrează la un plan de restartare a economiei.

Comisia Europeană se aşteaptă ca economia germană să se contracte cu 6,5% în pofida stimulentelor generoase oferite companiilor şi gospodăriilor.

Există riscul ca realitatea să se dovedească şi mai dură de atât.

În martie, sectorul manufacturier a suferit profund, cu o scădere a producţiei de peste 11%, iar ministerul economiei se aşteaptă la un declin şi mai pronunţat în aprilie. Comenzile fabricilor germane au scăzut cu aproape 16% în martie, potrivit unui raport anterior.

Guvernul german se aşteaptă ca ecomia ţării să sufere cel mai profund declin din istoria modernă. În plus, companiile se bazează masiv pe comerţul internaţional şi pe lanţurile mondiale de aprovizionare, care ar putea rămâne sub presiune luni sau chiar ani la rând de-acum încolo, scrie The Wall Street Journal.

Şi totuşi, mulţi economişti, printre care şi cei ai Fondului Monetar Internaţional, consideră că decizia companiilor germane de a-şi continua operaţiunile în timpul perioadei de carantină ar putea permite celei mai mari economii europene să se recupereze mai rapid decât alte ţări anul viitor.

„Germania a creat condiţii stabile, şi cred că există şansa ca aceasta să-şi revină mai rapid“, arată Thomas Bock, director executiv al CLAAS, un producător de utilaje agricole din nord-vestul Germaniei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO