Industrie

Cele mai afectate industrii de criza coronavirusului: HoReCa, industria prelucrătoare şi comerţul. Aproape 500.000 de contracte de muncă au fost suspendate ca urmare a efectelor produse de coronavirus

Cele mai afectate industrii de criza coronavirusului:...

Autor: Ramona Cornea

01.04.2020, 19:55 900

Ministerul Muncii afirmă că aproape 500.000 de contracte de muncă au fost suspendate până pe data 30 martie din cauza extinderii pandemiei de COVID-19.

„La data de 30.03.2020 sunt 498.778 contracte de muncă suspendate ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2. În urma situaţiei de criză, cei mai afectaţi angajaţi sunt cei din industria prelucrătoare (130.442 contracte), din hote­luri şi restaurante (90.356 contracte) şi din  comerţul cu ridicata şi amănuntul (81.695 contracte), potrivit codurilor CAEN ale companiilor“, a transmis Ministerul Muncii.

Pentru a primi sprijin financiar pentru plata salariilor contractelor suspendate temporar, angajatorul trebuie să se adreseze agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, iar documentele necesare acordării acestor indemnizaţii se depun în luna curentă pentru plata indemnizaţiei din luna anterioară.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 32/2020 ce a fost publicată luni în Monitorul Oficial a modificat procedura de acordare a şomajului tehnic de care beneficiază toţi salariaţii operatorilor care reduc sau întrerup tem­porar activitatea total sau parţial ca urmare a efectelor pandemiei de  COVID-19.

Noua ordonanţă spune că angajatorul poate suplimenta indemnizaţia de şomaj, clarifică situaţia salariaţilor care au mai multe contracte de muncă şi a eliminat distincţia între societăţile care şi-au întrerupt activi­tatea în baza deciziilor emise de autorităţile publice şi societăţile care şi-au redus activitatea din cauza efectelor COVID-13.

De asemenea, companiile nu mai trebuie să obţină un certificat de situaţii de urgenţă, acesta putând fi în continuare obţinut dacă organizaţiile vor să îl folosească drept document ce atestă situaţia de forţă majoră necesar în cazul eventualelor suspendări ale contractelor civile.

ramona.cornea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO