Companii

Industria restaurantelor şi barurilor, de 13 mld. lei în 2020, intră într-un nou lockdown? „La ce ajută certificatul? De ce nu mergem după modelul din Occident? Nu închidem! Autorităţile nu comunică, nu ştim nimic, nu avem cu cine discuta“

Industria restaurantelor şi barurilor, de 13 mld. lei...

Autor: Cristina Roşca

30.09.2021, 19:00 125

♦ Actuala legislaţie în vigoare spune că restaurantele, barurile şi cafenelele se închid complet după ce incidenţa sare de 6 la mie ♦ Anul trecut, chiar şi fără vaccin, se putea sta la terasă ♦ În 2020, localurile din HoReCa au fost închise timp câteva luni sau au funcţionat cu restricţii în restul anului, motiv pentru care încasările s-au redus cu circa 30%, un declin mai drastic decât în criza financiară anterioară ♦ Guvernul a anunţat că vrea ca restaurantele să rămână deschise pentru vaccinaţi indiferent de rata de infectare ♦ Totuşi, decizia va rămâne la CNSU.

„KAIAMO NU SE ÎN­CHI­DE! Încă o lună fară activitate înseamnă un vis spulberat. Şi lacăt pe uşă. Şi dacă este nevoie să îmbrăţişez acest gând şi să pun acest lacăt, îl voi pune, în stilul meu, dar după o ultimă luptă - pentru furnizorii mei, pentru oaspeţii mei, pentru colegii mei, pentru familie, pentru România“, spune Radu Ionescu, cofondator al restaurantului Kaiamo din Capitală. El adaugă că, după apariţia vaccinului, întreg stafful s-a vaccinat în prima săptămână, ba mai mult toţi au respectat cu stricteţe fiecare măsură în parte, iar o nouă închidere ar putea omorî businessul.

Restaurantele, barurile şi cafenelele din lo­calităţi precum Timişoara sau Otopeni, unde incidenţa numărului de cazuri de COVID-19 a sărit de 6 la mie, au fost în­chi­se. Acum, Capitala a intrat în acelaşi scenariu. Jucătorii din HoReCa spun că încearcă să discute cu autorităţile privind implemen­tarea certificatului verde şi renunţarea la aceste reguli ce prevăd închiderea totală a industriei, reguli mai dure chiar decât în 2020, însă nu găsesc niciun partener de dialog.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO