♦ Actuala legislaţie în vigoare spune că restaurantele, barurile şi cafenelele se închid complet după ce incidenţa sare de 6 la mie ♦ Anul trecut, chiar şi fără vaccin, se putea sta la terasă ♦ În 2020, localurile din HoReCa au fost închise timp câteva luni sau au funcţionat cu restricţii în restul anului, motiv pentru care încasările s-au redus cu circa 30%, un declin mai drastic decât în criza financiară anterioară ♦ Guvernul a anunţat că vrea ca restaurantele să rămână deschise pentru vaccinaţi indiferent de rata de infectare ♦ Totuşi, decizia va rămâne la CNSU.
„KAIAMO NU SE ÎNCHIDE! Încă o lună fară activitate înseamnă un vis spulberat. Şi lacăt pe uşă. Şi dacă este nevoie să îmbrăţişez acest gând şi să pun acest lacăt, îl voi pune, în stilul meu, dar după o ultimă luptă - pentru furnizorii mei, pentru oaspeţii mei, pentru colegii mei, pentru familie, pentru România“, spune Radu Ionescu, cofondator al restaurantului Kaiamo din Capitală. El adaugă că, după apariţia vaccinului, întreg stafful s-a vaccinat în prima săptămână, ba mai mult toţi au respectat cu stricteţe fiecare măsură în parte, iar o nouă închidere ar putea omorî businessul.
Restaurantele, barurile şi cafenelele din localităţi precum Timişoara sau Otopeni, unde incidenţa numărului de cazuri de COVID-19 a sărit de 6 la mie, au fost închise. Acum, Capitala a intrat în acelaşi scenariu. Jucătorii din HoReCa spun că încearcă să discute cu autorităţile privind implementarea certificatului verde şi renunţarea la aceste reguli ce prevăd închiderea totală a industriei, reguli mai dure chiar decât în 2020, însă nu găsesc niciun partener de dialog.