Companii

Industria a fost al doilea cel mai finanţat sector de către băncile din România, pe partea de creditare pentru companii, în ultimii doi ani. Există un interes pentru bănci de a finanţa şi proiectele green din industrie

ZF/Liberty Steel „Industria românească: Investiţii pentru un viitor verde“

Industria a fost al doilea cel mai finanţat sector de...

Autor: Ramona Cornea, Alex Ciutacu, Răzvan Botea

27.01.2022, 10:30 165

Sectorul bancar este pregătit pentru finan­ţarea necesară investiţiilor în „înverzirea“ sectorului industrial românesc, dar şi european, pentru care, de asemenea, şi fondurile europene vor juca un rol important, a fost una dintre concluziile panelului „Investments for the future“, din cadrul conferinţei ZF/Liberty Steel „Industria românească: Investiţii pentru un viitor verde“.

„Dacă vrei să te aliniezi unei lumi cu zero emisii nete trebuie să lucrezi cu cei care au cantităţi mari de emisii astăzi şi să vezi cum poţi să eviţi acele emisii în viitor. Există un interes mare dinspre bănci, investitori instituţionali, guverne şi cred că am auzit astăzi de apetitul care este pentru investiţii în acest spaţiu“, a spus, în cadrul evenimentului, Marian Elliott, head of risk & sustainability la GFG Alliance, grupul din care face parte şi Liberty Galaţi.

Prezentă la eveniment, Lara Tassan Zanin, şefa biroului din România al Băncii Europene de Investiţii (BEI), a spus că sectorul bancar este mai pregătit şi mai interesat să finanţeze tranziţia verde, decât era acum trei ani.

„Vedem că sectorul bancar este clar mai pregătit şi mai interesat de finanţarea tranziţiei verzi, decât era acum doar trei ani“, a spus ea.

De asemenea, în perioada următoare şi fondurile europene vor juca un rol central pentru finanţarea tranziţiei verzi: „Sunt multe linii de fonduri disponibile pentru a finanţa tranziţia energetică, dar rolul statului este extrem de important, atât în ceea ce priveşte investiţiile de capital, dar şi în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor europene, fondurilor de modernizare şi a fondurilor structurale“, a spus, în cadrul evenimentului, Mark Davis, directorul regional pe România şi Bulgaria al Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Ziarul Financiar în parteneriat cu Liberty Steel a organizat marţi, 25 ianuarie, evenimentul „Industria românească: Investiţii pentru un viitor verde“. Conferinţa, în cadrul căreia s-au dezbătut teme de actualitate pentru industria românească, precum şi planuri de viitor, a adunat la masa discuţiilor autorităţile relevante din domeniu din România şi de la nivel european, profesori din mediul academic de profil, lideri ai companiilor din sectoare industriale strategice şi din domeniul financiar-bancar. Dezbaterea a adunat peste 70.000 de vizualizări pe zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar, unde poate fi urmărită în continuare înregistrarea evenimentului.

În panelul dedicat fondurilor pentru investiţii, bancherii au creionat un tabloul actual al finanţărilor din industrie, dar şi perspective de viitor în ceea ce priveşte apetitul de creditare pentru investiţiile „verzi“.

„Industria, în ultimii doi ani, a ocupat locul secund în ceea ce priveşte finanţarea din partea sectorului bancar. Lucrul acesta nu ne surprinde: industria reprezintă pilonul economiei româneşti şi este un factor de creştere a plusvalorii şi de generare a locurilor de muncă. În ceea ce ne priveşte, industria ocupă un loc fruntaş şi este al doilea domeniu pe care noi îl finanţăm după zona de distribuţie şi comerţ“, a spus Laura Mihai, directorul Direcţiei Clienţi Mari de la CEC Bank.

 

Mark Davis, regional director, Romania & Bulgaria - BERD

► Cred că este foarte potrivit ca organizaţiile din industrie să treacă la energia regenerabilă, însă există specialişti în piaţă care se ocupă cu energia regenerabilă, care au acces la finanţare, care au un istoric.

► Aici trebuie să fie implementate contractele de cumpărare a energiei electrice astfel încât cei care sunt specializaţi în energia regenerabilă să poată să îi aprovizioneze cu energie pe cei specializaţi în producţie. Acolo trebuie să se pună statul la punct.


 

Lara Tassan Zanin, head of the European Investment Bank - Group Office Romania

► Legat de sectorul bancar din România şi cât de pregătit este pentru provocarea tranziţiei verzi, vedem că este clar mai pregătit şi mai interesat decât era acum doar trei ani.

► (Băncilor locale – n. red.) le lipsesc metodele de diminuare a riscului şi le lipsesc cunoştinţele, nu ştiu cum să privească aceste proiecte în principal din cauza abordării verzi şi a abordării digitale, adică ceea ce numim „twin challenge“.

► Oferim consiliere băncilor şi IMM-urilor sau industriei pentru a permite sectorului bancar să profite de oportunitate cât mai rapid.


 

Cosmin Călin, director executiv Mari Clienţi Corporativi, Banca Transilvania

► În ultimul an, dacă sustenabilitatea era ceva „nice to have“, toată lumea vorbea despre sustenabilitate şi despre măsuri pentru a creşte această sustenabilitate, în ultima vreme ea a devenit o realitate, dictată şi de eficientizare.

► Legislativul trebuie să uniformizeze şi să facă mai „user friendly“ partea de legislaţie astfel încât proiectele regenerabile să fie mai uşor de structurat şi de finanţat prin un produs bancabil.


Marian Elliott, head of risk & sustainability, GFG Alliance

► Cred că un factor important care conduce această evoluţie este modul în care investitorii instituţionali trebuie să se raporteze la parametrii ESG. Asta a început cu un focus pe portofolii cu amprentă de carbon redusă, dar acum înţelege toată lumea că este mai puţin important să finanţezi amprenta de carbon redusă decât să finanţezi tranziţia către viitor.

► Dacă vrei să te aliniezi unei lumi cu zero emisii nete trebuie să lucrezi cu cei care au cantităţi mari de emisii astăzi şi să vezi cum poţi să eviţi acele emisii în viitor. Există un interes mare dinspre bănci, investitori instituţonali, guverne şi cred că am auzit astăzi de apetitul care este pentru investiţii în acest spaţiu.


Cristian Şăitariu, vicepreşedinte executiv, EximBank

► Afacerile sustenabile sunt afaceri mai bune. Trebuie să vorbim despre o direcţie către o economie verde care să includă zero net economy, care să includă servicii financiar-bancare pentru că firmele au nevoie de finanţări pentru a gestiona riscurile climatice.

► Furnizorii de servicii financiare au nevoie de strategii clare şi pragmatice, să trecem la acţiune pentru dezvoltarea şi implementarea finanţărilor sustenabile şi pentru a-şi asigura un rol activ în tranziţia către economia verde.


Laura Mihai, director Direcţia Clienţi Mari, CEC Bank

► În ceea ce ne priveşte, industria ocupă un loc fruntaş şi este al doilea domeniu pe care noi îl finanţăm după zona de distribuţie şi comerţ.

► Este că este în interesul CEC Bank să participe la finanţarea unor proiecte de mari dimensiuni sau a unor proiecte destinate IMM-urilor şi care să aibă şi componentă de energie regenerabilă.

► În ceea ce ne priveşte suntem interesaţi, finanţăm proiecte de energie regenerabilă, fie că acestea sunt asociate unor proiecte investiţionale, fie că sunt dezvoltate de companii înfiinţate cu acest scop, de a-şi dezvolta astfel de proiecte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO