Companii

Industria alimentară locală duce la Paris companii cu afaceri de un miliard de euro

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Gabriel Razi

14.10.2014, 00:07 445

Industria alimentară româ­neas­că duce la Paris săptămâna viitoare 47 de producători şi procesatori cu afaceri cumulate de 1 mld. euro anual, la cel mai important târg de mâncare din lume, pentru a-şi consolida pozi­ţiile pe piaţa de export care a ajuns să genereze încasări de 800 mil. euro.

„Ne întâlnim cu clienţii actuali şi potenţiali noi clienţi. Târgurile reprezintă pentru unii un element important, pentru alţii doar o cheltuială“, spune Damian Mereu, proprietarul producătorului de sticksuri Croco, una dintre cele 47 de firme care vor participa la târgul SIAL Paris (Salon International de l’alimentation).

Evenimentul din capitala franceză este un reper al pieţei alimentare internaţionale şi un loc vizitat de toţi achizitorii retailerilor multinaţionali, distribuitorilor şi importatorilor. De­le­gaţia include companii cu istorii de două decenii precum Transavia (Ioan Popa), CrisTim (Radu Timiş), Pam­bac (Grigoriu/Guţu), Annabella Râu­­reni (familia Mutu), dar şi afaceri la început de drum precum Kapital Hart, care propune brandul „Fresh din mere de Iteşti“, Matias din Bacău cu pufuleţii „Buggy“ sau Kalpo din Buzău cu ceaiurile „Vedda“.

Exporturile de lactate, ouă şi mie­re au crescut de 2,5 ori, la 150 mil. euro în perioada 2009-2013, livrările din panificaţie s-au majorat de 2,2 ori, la 100 mil. euro, iar cele de mezeluri de trei ori, la peste 113 mil. euro.

Industria alimentară locală este o piaţă de 9 mld. euro anual, dominată la vârf de multinaţionale, dar cu o fundaţie bazată pe afaceri ridicate de la zero de antreprenori români.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- evoluţia consumului dupa 2008; exporturile de preparate din carne, panificaţie şi alte produse alimentare între 2009-2013 

- valoarea Industriei alimentare 

- lista producătorilor români care vor participa la SIAL Paris

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO