Companii

Industria a crescut cu 19% în iunie faţă de mai, pe fondul majorării cu 24% a industriei prelucrătoare, dar a rămas cu 11,3% sub nivelul din iunie 2019

Industria a crescut cu 19% în iunie faţă de mai, pe...

Autor: Cristina Bellu

12.08.2020, 09:43 107

Producţia industrială (serie brută) a României a consemnat o creştere de 19% în luna iunie, faţă de luna precedentă, dar a rămas în continuare sub nivelul atins în perioada similară a anului trecut, înregistrând o scădere de 11,3%.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a crescut în iunie cu 16,2% faţă de mai 2020 şi a scăzut cu 14,3% faţă de mai 2019, arată datele transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică.

În perioada ianuarie-iunie 2020, producţia industrială a fost mai mică cu 16,4% ca serie brută şi cu 16,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, faţă de perioada similară a anului trecut.

În luna iunie 2020, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 19,0%, datorită creşterii industriei prelucrătoare cu 24%, în timp ce industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 1,5%, respectiv cu 0,6%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 11,3%, ca urmare a  scăderilor din industria extractivă cu 17,8%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a înregistrat scăderi de 11,2%, iar  industria prelucrătoare de 10,9%.

 

(Sursa: INS)

În primele şase luni ale anului producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 16,4% faţă de perioada similară a anului trecut, ca efect al scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-18,2%), industria extractivă (-11,1%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,8%).

Evoluţia industriei în iunie, a doua lună la rând de creştere, confirmă depăşirea punctului critic al şocului indus de incidenţa crizei sanitare, precum şi perspectiva intrării în ciclul post-pandemie pe termen scurt”, explică Andrei Rădulescu , director analiză macroeconomică în cadrul  Băncii Transilvania într-o analiză a instituţiei financiare.

El apreciază că industria şi economia vor intra într-un ciclul post-pandemie pe termen scurt, scenariu susţinut de mixul relaxat fără precedent de politici economice.

“Pentru perioada 2020-2022 prognozăm creşterea investiţiilor productive cu un ritm mediu anual de 3,4%”.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO